Δοκιμάζεται η δημοκρατία στο Περού

16.12.2022

Ο πολιτικός αναβρασμός και οι αναταραχές στο Περού δεν λένε να κοπάσουν μετά την ανατροπή από την εξουσία και την προφυλάκιση του τέως προέδρου της χώρας, Πέδρο Καστίγιο. 


Διαδηλωτές έκλεισαν κύριες οδικές αρτηρίες και οδήγησαν στο κλείσιμο πέντε αεροδρομίων, εν μέσω βίαιων διαμαρτυριών που ξέσπασαν ξανά την Παρασκευή. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Οι διαδηλωτές ζητούν την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την παραίτηση της νέας προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, που ανέλαβε την εξουσία από τον Καστίγιο μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία. 

Από την πλευρά του, ο Καστίγιο έχει αρνηθεί πως προέβη σε κάποιο αδίκημα και υποστήριξε πως παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας. Σημειώνεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε την προφυλάκιση τού τέως προέδρου για 18 μήνες, εγκρίνοντας το εισαγγελικό αίτημα μια εβδομάδα μετά την παύση του πρώην αρχηγού του κράτους από το κοινοβούλιο. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν αξιολογεί τη βασιμότητα των κατηγοριών σε βάρος του για «στάση» και «συνωμοσία». Αφορούσε το εάν έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή όσο διενεργείται η έρευνα. 

Την ίδια στιγμή, το Γραφείο του Διαμεσολαβητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της χώρας ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις «να σταματήσουν αμέσως τη χρήση πυροβόλων όπλων και βομβών δακρυγόνων». 

Σε αυτό το χαοτικό πλαίσιο, σχεδόν 5.000 τουρίστες έχουν αποκλειστεί στην πόλη Κούσκο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της τουριστικής πόλης Μάτσου Πίτσου. «Έχουμε 5.000 τουρίστες μπλοκαρισμένους στο Κούσκο. Βρίσκονται στα ξενοδοχεία τους αναμένοντας να ξαναρχίσουν οι πτήσεις», είπε ο Ντάργουιν Μπάκα, ο δήμαρχος του γειτονικού Μάτσου Πίτσου που βρίσκεται στην ίδια περιφέρεια.

Σήμερα, το αεροδρόμιο του Κούσκο παρέμεινε κλειστό. Οι δρόμοι γύρω από την πόλη είναι αποκλεισμένοι και τα δρομολόγια των τρένων έχουν ανασταλεί. 

Το διεθνές αεροδρόμιο Αλεχάντρο Βελάσκο Αστέτε του Κούσκο, το τρίτο μεγαλύτερο στο Περού, είναι κλειστό από τη Δευτέρα, αφού διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν μέσα και οι κινητοποιήσεις στην πόλη συνεχίζονταν. Στο διάστημα αυτό, στο Μάτσου Πίτσου, περίπου 200 τουρίστες –κυρίως Βορειοαμερικανοί και Ευρωπαίοι– αναγκάστηκαν να φύγουν από τον αρχαιολογικό χώρο με τα πόδια και ακολούθησαν τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το Ολανταϊτάμπο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, όπου τους περίμεναν λεωφορεία.

Το τρένο που συνδέει την πέτρινη ακρόπολη με το Κούσκο, την κάποτε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα, είναι το μοναδικό σύγχρονο μέσο με το οποίο μπορεί κανείς να πάει μέχρι το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο του Περού.

Στο Άγουας Καλιέντες, ένα χωριό φωλιασμένο στην κοιλάδα, στη βάση του Μάτσου Πίτσου, περιμένουν επίσης δεκάδες τουρίστες για να φύγουν. «Αυτό που φοβούνται είναι ότι θα φτάσουν στο Κούσκο και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους επειδή η κατάσταση θα επιδεινωθεί», σχολίασε ο δήμαρχος.

Επιστροφή