Εκλιπαρεί για τη ψήφο των Τούρκων της Γερμανίας ο Ερντογάν

17.11.2022

Για τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές


Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, ΑΚΡ, διανέμει σε τζαμιά και τουρκικούς συλλόγους στη Γερμανία επιστολή του Προέδρου Ερντογάν, που απευθύνεται σε πολίτες τουρκικής καταγωγής και στην οποία καλεί τους Τούρκους του εξωτερικού να τον υποστηρίξουν στις επερχόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt.

«Οι εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για να στεφθεί η 100ή επέτειος της Δημοκρατίας μας όσο και για την πραγματοποίηση του οράματος για το 2053. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε με όλες σας τις δυνάμεις το μέλλον της χώρας μας», αναφέρει η επιστολή, που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι για τις εκλογές στην Τουρκία το ερχόμενο έτος έχουν δικαίωμα ψήφου 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι στη Γερμανία.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι στην εν λόγω επιστολή ο Τούρκος Πρόεδρος ανατρέχει στη διακυβέρνηση του ΑΚΡ από το 2001, τονίζοντας ότι το κόμμα ξεκίνησε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν από 21 χρόνια με «τον στόχο μιας Μεγάλης Τουρκίας», ενώ υπογραμμίζει τη σημασία των Τούρκων του εξωτερικού για αυτό το σχέδιο και την υποστήριξη που τους προσφέρει το τουρκικό κράτος, όπου και αν ζουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν εδώ και χρόνια καταφεύγει σε μια «νέο-οθωμανική ρητορική και παντουρκικές ιδέες» περί επιστροφής της Τουρκίας στην παλιά της δύναμη, ενώ παραπέμπει συχνά στο σύμφωνο «Misak-i-Milli» μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που προέβλεπε ότι η Τουρκία θα περιελάμβανε μέρη της Συρίας, του Ιράκ και της Ελλάδας.

Στην επιστολή που διανέμεται σε Τούρκους της Γερμανίας ο Πρόεδρος της Τουρκίας κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για μια Τουρκία για την οποία ο καθένας είναι υπερήφανος, όπου και αν ζει, προσθέτοντας ότι το ΑΚΡ έχει διορίσει για τους Τούρκους του εξωτερικού «χιλιάδες δασκάλους και θρησκευτικούς λειτουργούς, ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να υπάρχουν στην κοινωνία στην οποία ζουν, χωρίς να ξεχνούν τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό τους». 

Επιστροφή