Η ηγεσία της Ε.Ε. ταξιδεύει αυτή την εβδομάδα στην Ουκρανία, όμως, δε φέρει μαζί της υποσχέσεις για γρήγορη επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος. Οι Βρυξέλλες αναμένεται να «παγώσουν» το ουκρανικό αίτημα, όπως προκύπτει από προσχέδιο των κοινών δηλώσεων που θα δοθούν μετά τις συναντήσεις με τον Ζελένσκι.
Το Politico επικαλείται το συγκεκριμένο έγγραφο και σημειώνει ότι σε αυτό δεν γίνεται καμία αναφορά για το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει το Κίεβο, ενώ ακόμη και ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σίμχαλ δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι ελπίζει σε ένταξη σε δύο χρόνια. Αντιθέτως, το έγγραφο θα περιέχει αόριστες υποσχέσεις για τη διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η Ένωση.
«Η Ε.Ε. θα αποφασίσει για τα επόμενα στάδια όταν αποσαφηνιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις της Κομισιόν. Η Ουκρανία έχει υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό» αναφέρεται στο έγγραφο.
Η ιστοσελίδα, εξάλλου, σχολιάζει ότι οι διατυπώσεις έρχονται μετά από κριτική που άσκησαν ορισμένα κράτη-μέλη στις μεγάλες υποσχέσεις προς την Ουκρανία για τις προοπτικές ένταξής της στην Ένωση, καθώς το Κίεβο έχει ζητήσει το θέμα να συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο.
Παρά το γεγονός ότι στη συνάντηση της Παρασκευής δεν θα υπάρχουν ηγέτες κρατών-μελών, πηγές αναφέρουν ότι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σε ανοιχτή γραμμή με αρκετές πρωτεύουσες για το τελικό ανακοινωθέν.
Στη σκιά της ρωσικής εισβολής και της κλιμάκωσης του πολέμου οι ηγέτες της Ε.Ε. έδωσαν καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας τον περασμένο Ιούνιο, όμως αυτό ήταν το εύκολο βήμα, καθώς πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εναρμονιστεί η Ουκρανία με το δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο και κανονισμούς του μπλοκ.
Εσωτερικές διαφωνίες και αιχμές
Τα κράτη-μέλη παραμένουν διχασμένα για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για την Ουκρανία με Ευρωπαίο αξιωματούχο να υπογραμμίζει την ξεκάθαρη ένταση που υπάρχει ανάμεσα στην Πολωνία και της χώρας της Βαλτικής.
Εντάσεις και διαφωνίες, όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν και ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι Βρυξέλλες έχουν ακόμη τη διάθεση να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία και η Σύνοδος της Παρασκευής δεν θα είναι πλήρως άκαρπη, καθώς θα υπάρχει πρόοδος σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το καθεστώς της βίζας για βιομηχανικά αγαθά, η τελωνειακή ένωση και άλλα. Παράλληλα αναμένονται κινήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταφορές σε ευρώ, αλλά και ενσωμάτωση των δικτύων στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες roaming.
Στην ατζέντα θα βρεθεί και το ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα προβλήματα ανοικοδόμησης που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, αλλά και θα θέματα εφοδιασμού με τρόφιμα. Η Ε.Ε., από την πλευρά της, αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Το κείμενο, σύμφωνα με το Politico, υπογραμμίζει, ακόμη, την ανάγκη να υπάρξουν σαφείς, και ξεκάθαρες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Δικαιοσύνης της χώρας, παρά τις αλλαγές που έχει ήδη ανακοινώσει η ουκρανική κυβέρνηση.
Το Κίεβο, πάντως, εξακολουθεί να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα προβεί σε νέες αλλαγές προκειμένου να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις.