Η πρώτη καταδίκη σε θάνατο για συμμετοχή στις διαδηλώσεις στο Ιράν

13.11.2022

Θα καταδικάζονται σε θάνατο όσοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις στο Ιράν.


Το σκληρό της πρόσωπο αποφάσισε να δείξει για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση της Τεχεράνης, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο, αλλά μάταια, να καταστείλει τις μεγάλες διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και εβδομάδες.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε ότι καταδίκασε έναν διαδηλωτή σε θάνατο, ενώ άλλοι πέντε συλληφθέντες καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Αυτή η κρίσιμη απόφαση είναι η πρώτη καταδίκη εις θάνατο από το ξέσπασμα των μεγάλων διαδηλώσεων έπειτα από τον θάνατο της 22χρονης Μασχά Αμινί κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mizan ανέφερε ότι η ποινή προήλθε επειδή ο διαδηλωτής κατηγορείται ότι έβαλε φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο, ενώ οι άλλες πέντε ποινές κυμαίνονται από πέντε έως δέκα χρόνια για την κατηγορία παραβίασης της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.

Το ιρανικό μέσο επισημαίνει ακόμη ότι το δικαστήριο έχει εκδώσει τις αποφάσεις του, αλλά δεν έχω δώσει στη δημοσιότητα το σκεπτικό πίσω από τις καταδίκες, ενώ οι συλληφθέντες μπορούν να ασκήσουν έφεση.

Το Επαναστατικό Δικαστήριο δημιουργήθηκε το 1979 έπειτα από την ισλαμική επανάσταση και είναι γνωστό ότι αποδίδει σκληρές ποινές σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες του θρησκευτικού κράτους.

Οι δικαστικές αρχές έχουν μέχρι στιγμή εκδώσει εντάλματα κατά εκατοντάδων διαδηλωτών και έχουν ενημερώσει ότι θα πραγματοποιήσουν δημόσιες δίκες. Άλλα δικαστήρια ανακοίνωσαν καταδίκες για εκατοντάδες διαδηλωτές σε άλλες περιφέρειες της χώρας, με ορισμένους να κατηγορούνται για «πόλεμο κατά του Θεού», ποινή που τιμωρείται με θάνατο επίσης.

Η καταστολή των δυναμικών διαδηλώσεων είναι εξαιρετικά βίαια με τις καταγγελίες να αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, ενώ οι ιρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι περισσότερα από 40 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι διαδηλώσεις μπορεί να πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης κοπέλας και να είχαν ως αίτημα για χαλάρωση των σκληρών θρησκευτικών κανόνων στη χώρα, όμως γρήγορα μετεξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το θεοκρατικό καθεστώς εδώ και δεκαετίες.

Επιστροφή