Ξεδιάντροπα καταγγέλλει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν κι αυτό σιωπά

05.11.2022

Στη γραμμή της συνεχούς επίθεσης κατά της Ελλάδας και ταυτοχρόνως της κλιμάκωσης της έντασης, πορεύεται ακάθεκτα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.


Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Άγκυρα σχεδιάζει να πιέσει περαιτέρω για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η Ελλάδα είναι αυτή που ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης. Είπε μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ότι θα ήταν χρήσιμο να ενθαρρυνθεί η Αθήνα, προκειμένου να δεσμευτεί για διάλογο με την Άγκυρα. Τη στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση επανειλειμμένα κάλεσε την Τουρκία σε διάλογο.Περίεργη ως επικίνδυνη ήταν η σιωπή του γ.γ. του ΝΑΤΟ, όταν άκουσε τις παράλογες απόψεις του Ερντογάν.

Σύμφωνα εξάλλου με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Στόλτενμπεργκ συζήτησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις προκλήσεις από την Ελλάδα και το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον περασμένο Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ξεκάθαρα την Αθήνα ότι η Άγκυρα «δεν πρόκειται να αποδεχτεί ως τετελεσμένο γεγονός να φυλακιστεί στις ακτές της»: μια αναφορά που παραπέμπει στο casus belli. Παράλληλα, απέδωσε στην Ελλάδα επιθετικούς σχεδιασμούς λέγοντας: «Οι ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Τουρκία δείχνουν ότι η Αθήνα έχει χάσει το μέτρο».

Ζήτησε μέτρα από Σουηδία, Φινλανδία

Εξάλλου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ παρά μόνο αφού ληφθούν τα «αναγκαία μέτρα» από τις δύο αυτές χώρες. «Ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο ρυθμός και η στιγμή της διαδικασίας επικύρωσης (…) θα καθοριστούν από τα μέτρα που έχουν ακόμη να λάβουν οι χώρες αυτές» ανέφερε η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Προκειμένου η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνιο, που αφορά κατά κύριο λόγο το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση υπόπτων.

Ο Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε τα σημαντικά και συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι δύο χώρες για να εφαρμόσουν το μνημόνιο και υπογράμμισε ότι η ένταξή τους θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ», ανέφερε η Συμμαχία στη δική της ανακοίνωση.

Επιστροφή