Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα την Κυριακή, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της σουδανικής πρωτεύουσας απαιτώντας επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Υψώνοντας σημαίες του Σουδάν και αφίσες ακτιβιστών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πορευθούν προς το προεδρικό μέγαρο στο κεντρικό Χαρτούμ, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν.
Άλλοι φώναζαν συνθήματα κατά της στρατιωτικής διακυβέρνησης και έστησαν οδοφράγματα στο βόρειο Χαρτούμ και στην πόλη Ομντουρμάν. Εκεί έπεσαν επίσης δακρυγόνα, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να διασχίσουν τη γέφυρα που οδηγεί στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Στην ανατολική πόλη Kassala, περίπου "800 νέοι άντρες και γυναίκες" βγήκαν ζητώντας κοσμική εξουσία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας.
Οι διαδηλωτές φώναζαν "οι στρατιώτες να πάνε πίσω στους στρατώνες", ένα συχνό σύνθημα στις σχεδόν εβδομαδιαίες διαδηλώσεις από το περσινό πραξικόπημα που ανέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες.
Στις 25 Οκτωβρίου 2021, ο αρχηγός του στρατού Abdel Fattah al-Burhan κατέλαβε την εξουσία, συλλαμβάνοντας πολιτικούς ηγέτες και εκτροχιάζοντας τη μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση που είχε ξεκινήσει με την ανατροπή το 2019 του μακροχρόνιου αυταρχικού Omar al-Bashir.
Οι διαδηλώσεις αναζωπυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πρώτη επέτειο της κατάληψης της εξουσίας, όταν χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλο το Σουδάν, απαιτώντας τον τερματισμό της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που έχει κυριεύσει τη χώρα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στις πορείες του Χαρτούμ και ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από στρατιωτικό όχημα στο Ομντουρμάν, σύμφωνα με ιατρούς υπέρ της δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον απολογισμό των γιατρών, 119 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ διαμαρτύρονταν κατά της στρατιωτικής κυριαρχίας τον περασμένο χρόνο.
Το πραξικόπημα επιδείνωσε μια ευρύτερη κατάρρευση της ασφάλειας που έχει αφήσει εκατοντάδες άλλους νεκρούς, ενώ η χώρα, ήδη μια από τις φτωχότερες στον κόσμο, μάχεται με τριψήφιο πληθωρισμό και χρόνιες ελλείψεις τροφίμων.