Η νέα διαρροή -η προηγούμενη έγινε γνωστή την Πέμπτη- αποκαλύφθηκε το βράδυ της Παρασκευής και σήμερα με αναλυτές η κλίμακά της μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια, καθώς μπορεί να έχουν εκτεθεί περισσότερα από 100 έγγραφα. Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών αποκάλεσε τη διαρροή «εφιάλτη για το σύστημα Five Eyes», δηλαδή τη συμμαχία των ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά, που μοιράζονται ευρέως πληροφορίες.
Τα έγγραφα εμφανίστηκαν στο Twitter και σε άλλους ιστότοπους, μόλις μία ημέρα αφότου ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι ερευνούν πιθανή διαρροή απόρρητων ουκρανικών πολεμικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης μιας ανησυχητικής αξιολόγησης των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας. Σε ένα από αυτά, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, υπάρχει η «Secret/NoForn», που σημαίνει ότι δεν προοριζόταν να κοινοποιηθεί σε ξένες χώρες.
Σύμφωνα με τον Μικ Μάλροϊ, πρώην ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου, η διαρροή των απόρρητων εγγράφων αντιπροσωπεύει «σημαντική παραβίαση της ασφάλειας» που θα μπορούσε να εμποδίσει τον ουκρανικό στρατιωτικό σχεδιασμό, διότι «πολλές από αυτά ήταν εικόνες εγγράφων και φαίνεται ότι ήταν μια σκόπιμη διαρροή που έγινε από κάποιον που ήθελε να βλάψει τις προσπάθειες της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».
Τα έγγραφα για τον στρατό της Ουκρανίας εμφανίζονται ως φωτογραφίες με χάρτες των αναμενόμενων παραδόσεων όπλων, δυνάμεις στρατευμάτων και τάγματος και άλλα σχέδια. Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναγνωρίζουν ότι είναι νόμιμα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας, αλλά τα αντίγραφα φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί σε ορισμένα μέρη από την αρχική τους μορφή. Οι τροποποιημένες εκδόσεις, για παράδειγμα, υπερεκτιμούν τις αμερικανικές εκτιμήσεις για τους νεκρούς της Ουκρανίας στον πόλεμο και υποτιμούν τις εκτιμήσεις για τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.
Την Παρασκευή, Ουκρανοί αξιωματούχοι και Ρώσοι πολεμικοί μπλόγκερ εκτίμησαν ότι η διαρροή ήταν μέρος μιας προσπάθειας παραπληροφόρησης, με στόχο να επηρεάσει την πιθανή εαρινή επίθεση της Ουκρανίας για την ανάκτηση εδαφών στα ανατολικά και νότια της χώρας.
Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η διαρροή φαινόταν να είναι ένα ρωσικό τέχνασμα για να δυσφημήσει μια αντεπίθεση. Οι Ρώσοι μπλόγκερ προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει κανείς να εμπιστευθεί οποιαδήποτε από τις πληροφορίες, καθώς εκτιμούν ότι η διαρροή θα μπορούσε να είναι έργο της «δυτικής υπηρεσίας πληροφοριών προκειμένου να παραπλανήσουν».
Αναζητώντας τον «δράστη»
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας προσπαθούσαν να βρουν τον ένοχο τη διαρροής με έναν εξ αυτών να σημειώνει ότι είναι πιθανό τα έγγραφα να μην προέρχονται από Ουκρανούς αξιωματούχους, επειδή δεν είχαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία προέρχονται από τα γραφεία του Μικτού Επιτελείου του Πενταγώνου. Άλλος αξιωματούχος είπε ότι για καθοριστεί το πώς έγινε η διαρροή, οι έρευνα θα ξεκινήσει από το ποιοι είχαν πρόσβαση σε αυτά.
Στην Ουκρανία, ο αντισυνταγματάρχης Γιούρι Μπερέζα, διοικητής τάγματος με την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στα ανατολικά της χώρας τους τελευταίους μήνες δεν είχαν γνώση της διαρροής και πως πλέον η σύγκρουση έχει ενταθεί σε τέτοιο βαθμό, και ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών έχει κλιμακωθεί σε βαθμό που «δεν μπορούμε πλέον να προσδιορίσουμε πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα».
«Βρισκόμαστε σε εκείνο το στάδιο του πολέμου όπου ο πόλεμος της πληροφορίας είναι μερικές φορές ακόμη πιο σημαντικός από τις άμεσες φυσικές συγκρούσεις στο μέτωπο», είπε.
Ο πόλεμος της πληροφορίας
Ανεξάρτητοι αναλυτές είπαν ότι είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το ποιος έδωσε στη δημοσιότητα τις πληροφορίες και γιατί. Σύμφωνα με τον Κάιλ Ουόλτερ, επικεφαλής ερευνών στη Logically, βρετανική εταιρεία που παρακολουθεί την παραπληροφόρηση, είπε ότι πολλές εξέχουσες φωνές στα ρωσικά κανάλια Telegram αποκαλούσαν την αρχική, προφανώς ανεπεξέργαστη φωτογραφία που δείχνει Ρώσους και Ουκρανούς θύματα επιχείρησης, «δυτική παρέμβαση», και πως «πιστεύουν ότι η πραγματική ανεπεξέργαστη φωτογραφία όπου δείχνει υψηλούς αριθμούς ρωσικών απωλειών και σχετικά χαμηλούς αριθμούς απωλειών στην Ουκρανία είναι μια προσπάθεια να ρίξει το ηθικό στη Ρωσία και τις ρωσικές δυνάμεις».