Δύο ημέρες πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η απομονωμένη από τη Δύση Μόσχα παίζει τα δικά της χαρτιά σε ένα σκηνικό τρόμου που καλλιεργείται εντέχνως από τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Με τις ισορροπίες να παραμένουν λεπτές ο ρόλος της Κίνας στην πορεία της κρίσης και οι επαφές του Πεκίνου με το Κρεμλίνο παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Ουάνγκ Γι, επισκεπτόμενος τη Μόσχα είχε συνάντηση σήμερα με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι στενές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με τον κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο στις σύντομες τηλεοπτικές δηλώσεις του να λέει πως Κίνα και Ρωσία είναι έτοιμες να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους.
Ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης εκτός από τη συνάντηση με τον Πούτιν είδε και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με απώτερο σκοπό «την προώθηση της σχέσης μεταξύ των δύο συμμάχων».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη σειρά του είπε ότι «οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις προχωρούν όπως είχε προγραμματιστεί» και μίλησε για την επίτευξη «νέων ορόσημων» σε τομείς όπως το διμερές εμπόριο.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες είχαν «συνεχή συνεργασία» στις διεθνείς υποθέσεις και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ρωσίας προς την Κίνα. Χαρακτήρισε τη διεθνή κατάσταση ως «αρκετά περίπλοκη» και είπε ότι η σινο-ρωσική συνεργασία είναι «σημαντική» για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι καλωσορίζει την Κίνα που αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και είπε ότι εκτιμά την «ισορροπημένη προσέγγιση» στο θέμα αυτό.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ουάνγκ έδειξε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν την ίδια προσέγγιση σε πολλά παγκόσμια ζητήματα.
«Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα της Κίνας να παίξει ένα θετικό ρόλο στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά την διάρκεια ενημέρωσης.
Ο Ουάνγκ είπε ότι η κρίση αποτελεί «πάντα μια ευκαιρία» και ότι η σινο-ρωσική συνεργασία «δεν υπαγορεύτηκε ποτέ από τρίτους».
Ακροβασίες της Κίνας
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι, η Κίνα, αρνείται να καταδικάσει ανοικτά της εισβολή διατηρώντας μια στάση ουδετερότητας χωρίς να ταυτίζεται με τη Δύση.
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισκεφθεί τον Πούτιν στη Ρωσία τους επόμενους μήνες, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία.
Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δεν απέκλεισε η Κίνα να στείλει όπλα στη Ρωσία, έναν ισχυρισμό που το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά.
Η αποχώρηση της Ρωσίας από την συνθήκη New START
Μετά το πέρας της συνάντησης του Πούτιν με τον Ουάνγκ ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε τις δραστηριότητές του μεταβαίνοντας στο στάδιο Lushniki όπου διοργανώθηκε «πατριωτικό κονσέρτο» με απώτερο σκοπό να τονωθεί το πατριωτικό αίσθημα των πολιτών. Μεταξύ των όσων είπε τη δική του σημασία έχει η φράση του Ρώσου προέδρου πως «η Ρωσία παλεύει για τα ιστορικά της εδάφη»...
Λίγο νωρίτερα, το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η άνω βουλή του κοινοβουλίου, ενέκρινε την αποχώρηση της Ρωσίας από την συνθήκη New START. Η κάτω βουλή της Ρωσίας η Κρατική Δούμα, είχε εγκρίνει την απόφαση αυτή την οποία ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σε χθεσινή του ομιλία.
Να σημειώσουμε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς στον αριθμό των πυρηνικών πυραύλων που προβλέπονται από τη συνθήκη New START ακόμη κι αν αναστείλει τη συμμετοχή της σ' αυτή, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η συνθήκη υπογράφηκε το 2010 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ορίζει ανώτατο όριο στρατηγικών πυρηνικών κεφάλων που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Συγκεκριμένα, ορίζει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά, δηλαδή μείωση κατά 30% σε σχέση με το όριο που προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη του 2002.
Ετέθη σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021 για πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.
Επιτρέπει στους επιθεωρητές των δύο πλευρών να επιβεβαιώνουν ότι τηρείται.
Ωστόσο, οι εκατέρωθεν επιθεωρήσεις που προβλέπονται από την συνθήκη διακόπηκαν τον Μάρτιο 2020 λόγω της πανδημίας της Covid.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα για την επανάληψη των επιθεωρήσεων επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, αλλά η Ρωσία τις ανέβαλε και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προτείνει νέα ημερομηνία.
«Μασάζ» Μπάιντεν
Και ενώ στη Μόσχα κορυφώνονταν οι επαφές ο Τζο Μπάιντεν συναντιόταν με τους ανατολικοευρωπαίους ηγέτες. «Μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενωμένοι», είπε από τη Βαρσοβία. «Είστε στο μέτωπο και ξέρετε τι διακυβεύεται», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ». Μιλώντας για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι «δεν θέλει ειρήνη, θέλει περισσότερο πόλεμο» για αυτό «πρέπει να αυξήσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».
Δυστοκία… στην Ευρώπη
Επί ευρωπαϊκού εδάφους ακόμα συζητείται το δέκατο πακέτο κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων των 27 (Coreper II), που κλήθηκε να δώσει το πράσινο φως στα μέτρα, αναβλήθηκε για το απόγευμα της Πέμπτης.
Πληροφορίες θέλουν να παραμένουν οι διαφορές για τα μέτρα εντός της Ένωσης με την Ουγγαρία να απειλεί εκ νέου με βέτο ενώ οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία πιέζουν για εκτεταμένες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.