Ουκρανικές υποχωρήσεις σε Μπαχμούτ και Λουγκάνσκ, ενώ καθυστερεί η βοήθεια

16.02.2023

Πρόοδο σε δύο μέτωπα ανακοινώνει η Μόσχα, με το Κίεβο να παραδέχεται τις δυσκολίες, αλλά να δίνει διαφορετική εικόνα. Καθυστερούν τα δυτικά τανκ, στερεύει από πυρομαχικά η Ουκρανία.


Σε πλήρη εξέλιξη το ρωσικό σφυροκόπημα στα ανατολικά, με τη Μόσχα να ανακοινώνει εδαφικά κέρδη και υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων, όμως το Κίεβο απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Οι σημερινές ανακοινώσεις από τη Ρωσία αναφέρουν ότι οι δυνάμεις έσπασαν τις ουκρανικές γραμμές σε δύο σημεία του ανατολικού μετώπου, με το Κίεβο να σημειώνει ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, την ώρα που η Δύση υπόσχεται συνεχώς βοήθεια, η οποία θα καθυστερήσει αρκετά.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι Ουκρανοί υποχώρησαν για τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα στην περιοχή του Λουγκάνσκ, για να προσθέσει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου δεν μπόρεσαν να κρατήσουν ούτε ένα δεύτερο σημείο της αμυντικής γραμμής που ήταν και πιο καλά οχυρωμένο.

Η Μόσχα, πάντως, δεν διευκρίνισε σε ποια σημεία του Λουγκάνσκ συνέβησαν όλα αυτά.

Αναγνωρίζει τις δυσκολίες το Κίεβο, απορρίπτει τις ρωσικές αιτιάσεις

Με ένα μήνυμά της στο Telegram η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας παραδέχθηκε αυτό έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο, πως οι δυνάμεις του Κιέβου συναντούν πολλές δυσκολίες, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις κατά ουκρανικών θέσεων είναι συνεχείς. Έσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι ορισμένες ρωσικές μονάδες έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες. 

Τις ρωσικές ανακοινώσεις για πρόοδο στο Λουγκάνσκ θέλησε να διαψεύσει ο διοικητής της περιοχής, σημειώνοντας ότι η Μόσχα στέλνει βαρύ οπλισμό και χερσαίες ομάδες, αλλά οι Ουκρανού αμύνονται στο ανατολικό μέτωπο.

Ο Σερχίι Χαϊντάι δήλωσε μεν ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αυτά που λένε οι Ρώσοι, όμως περιέγραψε μια μελανή εικόνα σημειώνοντας «υπάρχει σφυροκόπημα από πυροβολικό και από αέρος. Οι επιθέσεις έρχονται κατά κύματα από διαφορετικές κατευθύνσεις. Έχουν κινητοποιήσει κι άλλα στρατεύματα και βλέπουμε και περισσότερο βαρύ οπλισμό».

Τη δυσκολία της κατάστασης στο Λουγκάνσκ αναγνώρισε, νωρίτερα, και το γραφείο του προέδρου Ζελένσκι, χωρίς να κάνει λόγο για υποχωρήσεις στα μέτωπα. 

Το «σφαγείο» της Μπαχμούτ

Στο άλλο αιματηρό μέτωπο ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, για να προσθέσει ότι οι στρατιώτες κρατούν τις θέσεις τους.

«Αυτό είναι το δυσκολότερο σημείο, το πιο καυτό σημείο» του μετώπου, είπε ο Ζελένσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον. «Δεν είναι εύκολο για τους στρατιώτες μας στα ανατολικά αλλά δεν την αποκαλούμε αδίκως "Φρούριο Μπαχμούτ". Το φρούριό μας ζει» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, χαιρετίζοντας τους στρατιώτες που «κρατούν σταθερά» τις θέσεις τους.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «καυτό σημείο» και το Ουχλεντάρ, στα νότια της Μπαχμούτ, που βρίσκεται και αυτό στην επαρχία του Ντονέτσκ και δέχεται την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. Την Τρίτη, στο βραδινό διάγγελμά του, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην Μπαχμούτ είναι «εξαιρετικά δύσκολη» καθώς οι Ρώσοι έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι εικόνες, πάντως, που έρχονται από τι συγκεκριμένο μέτωπο δεν δείχνουν να συμφωνούν με αυτή που περιγράφει ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ, ολοένα και μεγαλώνει στο στρατόπεδο των συμμάχων και κυρίως στην Ουάσιγκτον η εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη μάχη είναι χαμένη και πως δεν θα έπρεπε το Κίεβο να επενδύει τόσο πολύ σε αυτό το μέτωπο. 

Όπλα ναι, αλλά πότε;

Τα κακά μαντάτα για τους Ουκρανούς συνεχίζονται και στο θέμα της επίσπευσης των παραδόσεων όπλων και της αποστολής πιο σύγχρονου εξοπλισμού, καθώς το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών έχει «παγώσεις», ενώ για τα τεθωρακισμένα τα μηνύματα παραμένουν εξαιρετικά θολά. 

Ήδη από χθες, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Άμυνα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έγινε ξεκάθαρο ότι η Δύση δεν θα μπορέσει να παραδώσει εγκαίρως τον αριθμό των τανκ που έχει υποσχεθεί, ενώ σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και με την ανανέωση σε πυρομαχικά. 

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε γενικά λέγοντας ότι οι υπουργοί Άμυνας εξέτασαν τρόπους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, όμως δεν εμφανίστηκε να παρέχει καθαρές λύσεις. 

«Οι Σύμμαχοι συμφωνούν στην ανάγκη να εργαστούν χέρι-χέρι με την αμυντική βιομηχανία για την ενίσχυση της βιομηχανικής ικανότητας και ήδη επανεξετάζουν τους στόχους ικανότητας του ΝΑΤΟ για αποθέματα πυρομαχικών. Παρατηρούμε μια τεράστια κατανάλωση πυρομαχικών, εδώ και αρκετούς μήνες. Είναι ένα θέμα που αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε από το φθινόπωρο», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «τώρα τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση» και υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα από τη βιομηχανία, με νέες επενδύσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των επιχειρήσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι το γερμανικό Ινστιτούτο Κίελ ανακοίνωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δώσει τουλάχιστον 75,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Τα στοιχεία αφορούν τη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022.

Διαφορετικές εκτιμήσεις από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών

Η έκθεση του ISS, πάντως, που δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς πλησιάζουμε στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στην στρατιωτική της ισχύ, καθώς έχασε μεταξύ άλλων και μεγάλο μέρος των πιο σύγχρονων εξοπλισμών της, η Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εκσυγχρονισμό και η Κίνα έχει αρχίσει μια πρωτοφανή αύξηση των δαπανών της.

Για το ρωσικό στρατό, οι ανθρώπινες απώλειες των πρώτων φάσεων της εισβολής αντισταθμίσθηκαν με την επιστράτευση, όμως αυτή σήμανε μια συρροή λιγότερο πεπειραμένων στρατιωτών, υπογραμμίζει το IISS.

Το ινστιτούτο αναφέρει μια αλλαγή στη σύνθεση του στόλου των ρωσικών τεθωρακισμένων. Περίπου τα μισά από τα ρωσικά άρματα μάχης T-72B3 και T-72B3M, καθώς και αριθμός αρμάτων μάχης T-80 έχουν καταστραφεί, σε σημείο που ο ρωσικός στρατός έχει αναγκασθεί να επαναφέρει σε υπηρεσία παλαιότερο υλικό για να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες.

Σύμφωνα με το IISS, η Ρωσία έχει χάσει 6% ως 8% των τακτικών μαχητικών αεροπλάνων της, όμως οι απώλειες φθάνουν το 10% ως 15% για ορισμένους τύπους αεροσκαφών.

Ο οργανισμός, υπογραμμίζοντας πως η Ουκρανία διαθέτει λιγότερα μαχητικά αεροπλάνα και καταγράφει αναλογικά σημαντικότερες απώλειες, διατυπώνει την εκτίμηση ότι το Κίεβο έχει χάσει περίπου τα μισά από τα τακτικά μαχητικά αεροπλάνα του.

Καθώς η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματα όπλων που διέθετε από τη σοβιετική εποχή, η προμήθεια χερσαίων όπλων από τις δυτικές χώρες μεταμορφώνει το στρατό της και αυξάνει τις δυνατότητές του, ενώ ταυτόχρονα η χώρα βλέπει τα στρατιωτικά αποθέματά της να αυξάνονται με τη συρροή αρμάτων μάχης της σοβιετικής εποχής που της προσφέρονται από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες στρέφονται προς πιο σύγχρονους εξοπλισμούς.

Γύρω στις 20 χώρες ανακοίνωσαν εξάλλου άμεσες ή πιο μακροπρόθεσμες αυξήσεις των αμυντικών δαπανών ή των στόχων τους για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ το ΝΑΤΟ, στο οποίο θέλουν να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία, ενισχύθηκε.

Ταυτόχρονα ο εκσυγχρονισμός του κινεζικού στρατού αντιπροσωπεύει για τις ΗΠΑ την «κύρια ζώνη ανησυχίας», σύμφωνα με το IISS, το οποίο υπογραμμίζει πως η αύξηση κατά 7% του αμυντικού προϋπολογισμού το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι η μεγαλύτερη σε απόλυτες τιμές.

Επιστροφή