Εκθείασε το κινεζικό σχέδιο για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση, που βλέπει με καχυποψία, ακόμη και με ανησυχία τη σύσφιγξη των ρωσοκινεζικών σχέσεων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Σι Τζινπίνγκ ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει κινεζικές εταιρείες να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη Ρωσία.
Η Κίνα έχει προσπαθήσει να εμφανιστεί ως πιθανός παράγοντας ειρήνης στη σύγκρουση στην Ουκρανία, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο 12 σημείων για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το οποίο η Μόσχα έχει καλωσορίσει και το Κίεβο αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα, ενώ η Δύση έχει ήδη απορρίψει. Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα επιβεβαιώνει την ολοένα στενότερη σχέση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, με δεδομένο ότι οι επαφές του Πεκίνου με το Κίεβο είναι σχεδόν υποτυπώδεις.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές επιχειρήσεις δυτικών χωρών και πολυεθνικές αποχώρησαν από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Κάποιες από αυτές σταδιακά αντικαταστάθηκαν από ρωσικές, ωστόσο το πεδίο ανάπτυξης για επιχειρήσεις χωρών που δεν εμπλέκονται στις κυρώσεις είναι ανοιχτό για μια τεράστια αγορά σαν αυτήν της Ρωσίας.
«Το κινεζικό σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε λύση του ουκρανικού»
Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι πολλά σημεία του κινεζικού σχεδίου «ειρήνης» για την Ουκρανία «συσχετίζονται με τη ρωσική άποψη» και πως «πολλά από αυτά τα σημεία μπορούν να υιοθετηθούν στη Δύση και στο Κίεβο».
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, τόνισε ότι οι δύο χώρες είναι «δεμένες μαζί», απολαμβάνουν «σχέσεις καλής γειτονίας» και η Μόσχα βρίσκεται σε «συνεχή επαφή» με το Πεκίνο. «Αυτό μας επιτρέπει να βρίσκουμε, ακόμη και στις πιο περίπλοκες καταστάσεις, λύσεις στα προβλήματα και μπορούμε να συζητήσουμε όλα τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, φέρεται να είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά για να προωθήσουν μεγαλύτερη «πρακτική συνεργασία».
Ο πρόεδρος Σι δήλωσε ότι «η πρώιμη συγκομιδή της συνεργασίας μας φαίνεται και η περαιτέρω συνεργασία προχωρά».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για τις διμερείς συζητήσεις είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν τη Δευτέρα την κινεζική πρόταση για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.
«Υπήρξε μια πολύ διεξοδική ανταλλαγή απόψεων, μια σοβαρή συζήτηση», είπε.
ΝΑΤΟϊκές προειδοποιήσεις
Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «κάποια σημάδια» ότι η Ρωσία ζήτησε βοήθεια σε όπλα από την Κίνα. Ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας το ταξίδι του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα, σε δηλώσεις του προειδοποίησε την Κίνα να μην προμηθεύει φονικά όπλα στη Ρωσία.