Το ανώτατο όριο τιμών που επέβαλε η Ομάδα των Επτά (G7) για το ρωσικό πετρέλαιο τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, καθώς η Δύση προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα τηρήσει το μέτρο ακόμη και αν πρέπει να μειώσει την παραγωγή.
Το ανώτατο όριο τιμών, που θα επιβληθεί από τα έθνη της G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, προστίθεται στο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού δια θαλάσσης και παρόμοιες δεσμεύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Βρετανία.
Επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες χρησιμοποιώντας δεξαμενόπλοια των G7 και της ΕΕ, ασφαλιστικές εταιρείες και πιστωτικά ιδρύματα, μόνο εάν το φορτίο αγοράζεται με ή κάτω από το ανώτατο όριο τιμής. Καθώς οι βασικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου εδρεύουν στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο θα μπορούσε να δυσκολέψει τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.
Η Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε χθες ότι δεν θα δεχτεί το ανώτατο όριο και δεν θα πουλήσει πετρέλαιο που υπόκειται σε αυτό, ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.
Η πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν μία από τις κύριες πηγές κερδών ξένων νομισμάτων για την Ρωσία.
Πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε στο Reuters ότι ετοιμάζεται ένα διάταγμα για να απαγορεύσει στις ρωσικές εταιρείες και εμπόρους να σχετίζονται με χώρες και εταιρείες που καθοδηγούνται από το ανώτατο όριο. Ουσιαστικά, ένα τέτοιο διάταγμα θα απαγόρευε την εξαγωγή πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες και εταιρείες που το εφαρμόζουν.