Οι ρωσικές δυνάμεις ήταν πιο ενεργές στα μέτωπα της περιφέρειας Ντονιέτσκ (ανατολικά), κατά την ίδια πηγή, ενώ η πόλη της Χερσώνας (νότια) υπέστη μαζικά πλήγματα του πυροβολικού.
Το πιο καυτό σημείο του μετώπου παραμένει η πόλη Μπαχμούτ, στη Ντονιέτσκ. Ο διοικητής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας Ολεξάντρ Σίρσκι κατηγόρησε τις δυνάμεις της Μόσχας πως χρησιμοποιούν τακτικές «καμμένης γης» όπως στη Συρία. «Κτίρια και θέσεις καταστρέφονται με πλήγματα από τον αέρα και με πυροβολικό. Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά υπό έλεγχο», είπε ο στρατηγός Σίρσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο Ουκρανό ανώτερο αξιωματικό, ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται «ηρωικά» στις ρωσικές επιθέσεις στην πόλη και έχουν αποδεκατίσει τους μισθοφόρους της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να αναπτύσσει πλέον μονάδες των ειδικών δυνάμεων του τακτικού στρατού.
Οι δηλώσεις του στρατηγού Σίρσκι βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με αυτές του επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατά τον οποίο οι «μουσικοί» (οι μισθοφόροι της εταιρείας του) προελαύνουν και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δυσκολεύονται διότι έχουν χάσει οδούς εφοδιασμού.
Η Μόσχα παραμένει αποφασισμένη να καταλάβει ολόκληρη την περιφέρεια Ντονιέτσκ, διακηρυγμένο στόχο της από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε χθες πως έμφαση δίνεται τελευταία στις πόλεις Μαρίνκα και Αβντιίβκα, αλλά με «ελάχιστα» κέρδη.
Η Μαρίνκα απέχει 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Ντονιέτσκ και είναι πρακτικά κατεστραμμένη. Αποτελεί ωστόσο σημαντικό εφοδιαστικό κόμβο.
Στο μεταξύ, Ουκρανός πολίτης σαράντα ετών καταδικάστηκε να εκτίσει φυλάκιση 3 ετών διότι δεν συμμορφώθηκε στα προσκλητήρια να καταταχτεί στις ένοπλες δυνάμεις που του επιδόθηκαν επανειλημμένα, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές χθες Δευτέρα.
Ο κάτοικος της κοινότητας Μπούστινο, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, κατέθεσε πως εναντιώνεται στο να φέρει όπλο και να σκοτώνει ανθρώπους, σύμφωνα με την εισαγγελία της Τκάτσιβ (δυτικά).
Η ετυμηγορία δεν είναι ακόμη τελεσίδικη. Το Σύνταγμα της Ουκρανίας προβλέπει καθεστώς αντιρρησία συνείδησης μόνο για θρησκευτικούς λόγους.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο άνδρας «δεν δήλωσε πως ανήκει σε οποιαδήποτε θρησκευτική οργάνωση που επιβάλλει στα μέλη της να μην υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις».
Σε όλους τους άρρενες πολίτες της Ουκρανίας ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα αμέσως μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην επικράτειά της στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022 και τέθηκαν στη διάθεση των στρατολογικών αρχών, που έχουν τη δυνατότητα να διατάξουν υποχρεωτική στράτευσή τους.
Κάποιοι Ουκρανοί προσπάθησαν να εξαγοράσουν τη θητεία τους ή διέφυγαν στο εξωτερικό με πλαστά έγγραφα.