Διεξάγονται σήμερα στο Ισραήλ οι πέμπτες κατά σειρά βουλευτικές εκλογές μέσα σε τριάμισι χρόνια, σε μία ακόμα προσπάθεια να σχηματισθεί μία σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.
Το εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται ήδη από τις πρώτες ισραηλινές κοινοβουλευτικές εκλογές της 25/1/1949 και μέχρι σήμερα είναι η απλή αναλογική με ενιαία περιφέρεια. Το ελάχιστο ποσοστό εισόδου στην Κνέσετ ανέρχεται στο 3,25%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4 κοινοβουλευτικές έδρες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, δεν φαίνεται να αναδεικνύεται καθαρός νικητής. Τα κόμματα της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου δεν ξεπερνούν συνολικά τις 60 έδρες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ως άνω τελευταίες μετρήσεις, παρατηρείται ανοδική τάση η οποία είναι πιθανόν να εξασφαλίσει την μία επιπλέον έδρα που θα χαρίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην 120μελή Κνέσετ. Από την άλλη πλευρά, η παράταξη της συμπολίτευσης που αποτελείται από τα κόμματα όλων ανεξαιρέτως των ιδεολογικών αποχρώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του αραβικού ισλαμιστικού κόμματος «Ράαμ», δημοσκοπικά φέρονται να συγκεντρώνουν συνολικά 56 έδρες, με μεγαλύτερο το κόμμα του νυν υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ.
Παρότι όλες οι δημοσκοπήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου, δείχνουν ότι ο αραβικός κομματικός σχηματισμός του αριστερού κόμματος «Χαντάς» και του ισλαμιστικού «Ταλ» κερδίζει 4 έδρες, εν τέλει δεν καταφέρνει να αποτελέσει τον βασικό ρυθμιστή των εξελίξεων, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία θα καταλήξει σε ισοπαλία.
Ωστόσο, σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχουν τα ποσοστά της αποχής. Απρόθυμοι να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές δηλώνουν οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ σε ποσοστό 46%. Αυξητική παρουσιάζεται η τάση αποχής και στους ψηφοφόρους που είχαν στηρίζει την παράταξη Νετανιάχου, ενώ αντιθέτως η παράταξη της συμπολίτευσης παρουσιάζει ισχυρότερες τάσεις συσπείρωσης.
Πάντως, κοινό στοιχείο όλων των δημοσκοπήσεων είναι ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές απαντήσεις στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για το πρωθυπουργικό αξίωμα» ξεπερνώντας κατά πολύ τους ανθυποψηφίους του Γιαΐρ Λαπίντ και Μπένι Γκαντς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ποσοστό των θετικών απαντήσεων ως προς την καταλληλότητα του πρωθυπουργού ξεπερνά το ποσοστό των κομμάτων που ανήκουν στην παράταξή του.
Πηγή: ΚΥΠΕ - Γαβριήλ Χαρίτος