Χωρίς κυρώσεις στην Τουρκία για βια εναντίον προσφύγων

24.10.2022

 

Εκθέσεις και ψηφίσματα σορό για την τουρκική νοοτροπία, χωρίς κυρώσεις.


Μια έκθεση καταπέλτη για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία, που ταυτόχρονα περιλαμβάνει αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα και την Ε.Ε., ζητώντας ακόμα και κυρώσεις κατά της χώρας μας που χαρακτήρισε ασφαλή τρίτη χώρα τη γείτονα αν δεν καταργήσει τη σχετική ΚΥΑ, δημοσίευσε σήμερα η ΜΚΟ Human Rights Watch.

Σε αυτήν καταγγέλλει πως οι τουρκικές αρχές αυθαίρετα συνέλαβαν, κράτησαν και απέλασαν εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες, άνδρες και αγόρια, στη Συρία μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2022.

Οι καταγγελίες

Οι απελαθέντες Σύροι είπαν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι Τούρκοι αξιωματούχοι τους συνέλαβαν στα σπίτια, τους χώρους εργασίας και στο δρόμο, τους κρατούσαν υπό κακές συνθήκες, τους χτύπησαν και τους κακοποίησαν τους περισσότερους, τους ανάγκασαν να υπογράψουν έντυπα οικειοθελούς επιστροφής, τους οδήγησαν σε συνοριακά σημεία διέλευσης με βόρεια Συρία, και τους ανάγκασαν να περάσουν υπό την απειλή όπλου.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου, η Human Rights Watch πήρε συνέντευξη τηλεφωνικά ή αυτοπροσώπως εντός της Τουρκίας με 37 Σύρους άνδρες και 2 αγόρια από τη Συρία που είχαν εγγραφεί για προσωρινή προστασία στην Τουρκία. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε επίσης συνέντευξη από επτά συγγενείς ανδρών από τη Συρία και μια γυναίκα πρόσφυγα την οποία οι τουρκικές αρχές απέλασαν στη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όπως αναφέρει η ΜΚΟ, Τούρκοι αξιωματούχοι απέλασαν 37 από τους συντευξιαζόμενους στη βόρεια Συρία. Όλοι είπαν ότι απελάθηκαν μαζί με δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλους, καθώς και ότι αναγκάστηκαν να υπογράψουν έντυπα είτε σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης είτε στα σύνορα με τη Συρία. Είπαν ότι οι υπάλληλοι δεν τους επέτρεψαν να διαβάσουν τα έντυπα και δεν τούς εξήγησαν τι έγραφαν τα έντυπα, αλλά όλοι είπαν ότι κατανοούσαν ότι τα έντυπα δήθεν συναινούσαν σε εθελοντικό επαναπατρισμό. Κάποιοι είπαν ότι οι υπάλληλοι κάλυψαν με τα χέρια τους το μέρος του εντύπου γραμμένο στα αραβικά. Οι περισσότεροι είπαν ότι είδαν τις αρχές σε αυτά τα προαναχωρησιακά κέντρα να χειρίζονται άλλους Σύρους με τον ίδιο τρόπο.

Η Τουρκία δεσμεύεται από τη συνθήκη και το εθιμικό διεθνές δίκαιο να σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης, η οποία απαγορεύει την επιστροφή οποιουδήποτε σε μέρος όπου θα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο δίωξης, βασανιστηρίων ή άλλης κακομεταχείρισης ή απειλής για τη ζωή. Η Τουρκία δεν πρέπει να εξαναγκάσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν σε μέρη όπου αντιμετωπίζουν σοβαρό κακό. Η Τουρκία θα πρέπει να προστατεύσει τα βασικά δικαιώματα όλων των Σύριων, ανεξάρτητα από το πού είναι εγγεγραμμένοι και δεν θα πρέπει να απελαύνει πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται σε πόλη διαφορετική από εκεί που είναι καταχωρημένη η ταυτότητα και η διεύθυνσή τους προσωρινής προστασίας, τόνιζει ακόμα το Παρατηρητήριο.

«Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήριά της για μια ασφαλή τρίτη χώρα και να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της κράτησης μεταναστών και των συνοριακών ελέγχων μέχρι να σταματήσουν οι αναγκαστικές απελάσεις», είπε η Χάρντμαν. «Η κήρυξη της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» δεν συνάδει με την κλίμακα απελάσεων Σύρων προσφύγων στη βόρεια Συρία. Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να λάβουν αυτή την απόφαση και θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο αυξάνοντας τον αριθμό επανεγκατάστασης», τονίζει η ερευνήτρια για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών στο Human Rights Watch.

Επιστροφή