Ο επικεφαλής επιστήμονας στη NASA για τη βράβευση της κυπριακής «Brute Force»

06.06.2024

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Σκουρίδης, παρευρέθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων του διεθνούς διαγωνισμού της NASA Space Apps Challenge στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον, όπου η κυπριακή ομάδα «Brute Force» κέρδισε το πρώτο βραβείο.


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η διάκριση αυτή σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια κυπριακή ομάδα τιμάται με πρόσκληση στα κεντρικά γραφεία της NASA για τελετή βράβευσης.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για την κυπριακή ομάδα, «Brute Force», για την επιτυχία της στο NASA Space Apps Challenge», δήλωσε ο κ. Σκουρίδης προσθέτοντας ότι η επιτυχία τους είναι απόδειξη του καινοτόμου πνεύματος, της τεχνικής εξειδίκευσης και της ερευνητικής αριστείας που καλλιεργούν οι Κύπριοι επιστήμονες στον τομέα του διαστήματος και μίλησε για την Διαστημική Στρατηγική της Κύπρου 2022-2027 που διαμορφώθηκε από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Η ομάδα "Brute Force", έλαβε το πρώτο βραβείο για το έργο της Moonquake Map, μέσα από 3.094 έργα από 162 χώρες. Το Moonquake Map χαρτογραφεί τα σεισμικά γεγονότα στη Σελήνη για να κατανοήσει την εσωτερική της δομή, επιδεικνύοντας την τεχνική εξειδίκευση και το καινοτόμο πνεύμα του κυπριακού ταλέντου. Τα μέλη της ομάδας είναι οι Κωνσταντίνος Αριστοδήμου, Μάριος Ιακώβου, Γιώργος Ευαγγέλου και Παναγιώτης Θεοδώρου. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται στην Κύπρο τα τελευταία 11 χρόνια από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), προωθώντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και δημιουργώντας ένα ζωντανό διαστημικό οικοσύστημα στη χώρα μας.

Ο κ. Σκουρίδης τόνισε τη στρατηγική θέση της Κύπρου στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, η οποία ενισχύει τη συνδεσιμότητα της και αναδεικνύει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κεντρικό κόμβο διαστημικής έρευνας και διεθνούς συνεργασίας. «Το όραμά μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα, που συμπληρώνεται από μια παγκόσμιας κλάσης ερευνητική κοινότητα και ένα υγιές οικοσύστημα καινοτομίας που ενισχύει σταθερές σχέσεις με ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαστημικούς οργανισμούς, ερευνητικά ιδρύματα και ηγέτες του κλάδου», είπε.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων με αξιωματούχους της NASA, συμπεριλαμβανομένου του Kent Bress, Αναπληρωτή Διευθυντή στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και την Δρ Karen St. Germain, Διευθύντρια του Τμήματος Επιστήμης της Γης, ο κ. Σκουρίδης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του CSEO, Γιώργο Δανό, ανέπτυξε την Εθνική Διαστημική Στρατηγική 2022-2027 που σκιαγραφεί τη δέσμευση της Κύπρου για ενίσχυση του εθνικού διαστημικού οικοσυστήματος με βασικούς πυλώνες, συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών τεχνολογιών, των υπηρεσιών διαστημικής επικοινωνίας, της παρατήρησης της Γης και της διαστημικής εκπαίδευσης και επιστήμης.

Ο κ. Σκουρίδης ανέπτυξε επίσης το διαστημικό οικοσύστημα της Κύπρου και βασικούς παράγοντες, όπως το κέντρο αριστείας Ερατοσθένης για την Παρατήρηση της Γης και την Περιβαλλοντική Αλλαγή, και τον CSEO, καθώς και την ίδρυση κέντρου για την υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το διάστημα.

Οι βασικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία, την προώθηση της έρευνας και της εμπορευματοποίησης προϊόντων, την ανάπτυξη υπηρεσιών που βασίζονται σε δορυφόρους και τον στόχο για ένταξη στην ESA.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκε η σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαστημική έρευνα, η εξερεύνηση για τη βιωσιμότητα του πλανήτη Γη και η πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα, εργαλεία που υποστηρίζουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, με αναφορά σε περιπτώσεις χρήσης στους τομείς της γεωργίας.

Αναγνωρίζοντας τις μετασχηματιστικές δυνατότητες του διαστημικού τομέα, η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη. Μια σημαντική πρωτοβουλία είναι το «Cyprus Space Research and Innovation Center - C-SparC», που συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας, ως έργο Στρατηγικής Υποδομής που στοχεύει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κέντρου στην Κύπρο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και την προσέλκυση παγκόσμιων ταλέντων και επενδύσεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Bress και την Δρ Germain ο κ. Σκουρίδης επανέλαβε την στήριξη της Κυβέρνησης στο C-SparC και την πιθανή συνεργασία με τη NASA στην έρευνα και την εκπαίδευση στους τομείς της ανθρώπινης υγείας, της διαστημικής μηχανικής, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της προστασίας των ωκεανών από το διάστημα.

Ο CSEO έχει συμβάλει καθοριστικά με την ηγεσία του σε πολλά καινοτόμα διαστημικά έργα, όπως το Project IN-TIME και το Project EYE, σημείωσε ο κ. Σκουρίδης.

Οι στρατηγικές πρωτοβουλίες της Κύπρου και το εξαιρετικό ταλέντο και η αφοσίωση των ανθρώπων της κάνουν τη χώρα βασικό συντελεστή στην πρόοδο της διαστημικής τεχνολογίας και της επιστήμης. Η δέσμευση του κράτους σε αυτόν τον τομέα διασφαλίζει ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να λάμπει ως φάρος καινοτομίας και αριστείας στην παγκόσμια διαστημική κοινότητα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιστροφή