Ο «Ευκλείδης», που παραπέμπει στο όνομα του αρχαίου Ελληνα μαθηματικού, ξεκίνησε ένα ταξίδι αναζήτησης απαντήσεων για το κοσμικό μυστήριο της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας. Η εκτόξευση έγινε μέσω ενός πυραύλου SpaceX Falcon 9 από τον Διαστημικό Σταθμό Cape Canaveral, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, την 1η Ιουλίου.
Οπως ανέφερε ο ΕΟΔ, την Τρίτη οι ελεγκτές της αποστολής ενεργοποίησαν τους ανιχνευτές VIS και NISP για να αρχίσουν να καταγράφουν το φως που συλλέγεται από το τηλεσκόπιο. Η ανάλυση των δεδομένων του ανιχνευτή επιβεβαίωσε ότι οι αισθητήρες τόσο του NISP όσο και του VIS έχουν καλή απόδοση.
Σε αυτό το στάδιο, το τηλεσκόπιο δεν είναι ακόμη εστιασμένο. Τις επόμενες ημέρες η ομάδα επιχειρήσεων θα εστιάσει το τηλεσκόπιο προσαρμόζοντας προσεκτικά τη θέση του δευτερεύοντος καθρέφτη. Με τα μη εστιασμένα οπτικά, οι εικόνες των αστεριών εξακολουθούν να είναι θολές κάτι που είναι αναμενόμενο.
Θα δημιουργήσει τον πιο ακριβή τρισδιάστατο χάρτη του Σύμπαντος
Ο «Ευκλείδης» θα παρατηρήσει δισεκατομμύρια γαλαξίες σε απόσταση έως 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός για να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο, πιο ακριβή τρισδιάστατο χάρτη του Σύμπαντος, με την τρίτη διάσταση να αντιπροσωπεύει τον ίδιο τον χρόνο.
Αυτός ο λεπτομερής χάρτης του σχήματος, της θέσης και της κίνησης των γαλαξιών θα αποκαλύψει πώς κατανέμεται η ύλη σε τεράστιες αποστάσεις και πώς εξελίχθηκε η διαστολή του Σύμπαντος στην κοσμική ιστορία, επιτρέποντας στους αστρονόμους να συμπεράνουν τις ιδιότητες της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης. Αυτό θα βοηθήσει τους θεωρητικούς επιστήμονες να βελτιώσουν την κατανόησή μας όσον αφορά τον ρόλο της βαρύτητας και να εντοπίσουν τη φύση αυτών των αινιγματικών οντοτήτων.
Η Carole Mundell, Διευθύντρια Επιστήμης της ESA δήλωσε ότι αν θέλουμε να κατανοήσουμε το Σύμπαν στο οποίο ζούμε, πρέπει να αποκαλύψουμε τη φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας και να κατανοήσουμε τον ρόλο που έπαιξαν στη διαμόρφωση του σύμπαντός μας.
"Για να εξετάσει αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα, ο «Ευκλείδης» θα μας παράσχει τον πιο λεπτομερή χάρτη του εξωγαλαξιακού ουρανού. Αυτός ο ανεκτίμητος πλούτος δεδομένων θα επιτρέψει επίσης στην επιστημονική κοινότητα να διερευνήσει και πολλές άλλες πτυχές της αστρονομίας, για πολλά ακόμη χρόνια" συνέχισε.
Για την επίτευξη του φιλόδοξου επιστημονικού του στόχου, ο «Ευκλείδης» είναι εξοπλισμένος με ένα ανακλαστικό τηλεσκόπιο 1,2 m που τροφοδοτεί τα δύο καινοτόμα επιστημονικά όργανα: το VIS, το οποίο λαμβάνει πολύ ευκρινείς εικόνες γαλαξιών σε ένα μεγάλο μέρος του ουρανού, και το NISP, το οποίο μπορεί να αναλύσει το υπέρυθρο φως των γαλαξιών ανά μήκος κύματος για να καθορίσει με ακρίβεια την απόστασή τους.
Το διαστημόπλοιο και οι επικοινωνίες θα ελέγχονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC). Για να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο δεδομένων που θα καταγράψει ο «Ευκλείδης», το δίκτυο κεραιών Estrack της ESA έχει αναβαθμιστεί αναλόγως. Τα δεδομένα αυτά θα αναλυθούν από την Κοινοπραξία «Ευκλείδης», μια ομάδα που αποτελείται από περισσότερους από 2.000 επιστήμονες, προερχόμενους από περισσότερα από 300 Ινστιτούτα της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας.
Καθώς η αποστολή εξελίσσεται, ο θησαυρός δεδομένων του «Ευκλείδη» θα κοινοποιείται ανά έτος και θα είναι προσβάσιμος από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μέσω του Επιστημονικού Αρχείου που φιλοξενείται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Αστρονομίας της ESA στην Ισπανία, ανέφερε ο ΕΟΔ.