ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

27.11.2022

Με ρατσιστικές πρόνοιες λειτουργεί το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Γεγονός το οποίο επεσήμανε σε Έκθεσή της και η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.


Μετά από καταγγελία δημοσιογράφων για την τροποποίηση του Καταστατικού της ΕΣΚ, με την οποία αφαιρείται από αρκετά μέλη της συντεχνίας, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, η Επίτροπος αποφάσισε μετά από ενδελεχή μελέτη νόμων και ευρωπαϊκών Οδηγιών, ότι πρόκειται για ρατσιστική διάκριση σε βάρος των συνταξιούχων δημοσιογράφων.

Γι’ αυτό και προβαίνει σε σύσταση προς το δ.σ της ΕΣΚ, να προχωρήσει σε νέα τροποποίηση του Καταστατικού, ώστε να αφαιρεθεί η ρατσιστική πρόνοια. Ως εκ τούτου καλεί τη συντεχνία των δημοσιογράφων, όπως αναβάλει τις εκλογές για νέο δ.σ. (7 Δεκεμβρίου). Σύσταση την οποίαν έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια το δ.σ. της ΕΣΚ.

 

Κόλαφος για την ηγεσία των δημοσιογράφων η Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Συλιανού-Λοττίδη.

Μάλιστα τόσο σοβαρή θεωρεί η Επίτροπος την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ένωση Συντακτών Κύπρου, που προέβη σε σύσταση όπως αναβληθούν οι εκλογές για ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί για την Τετάρτη,  στις 7 Δεκεμβρίου. Συστήνει να αναβληθούν, ώστε να δοθεί χρόνος στη συντεχνία να προγραμματίσει και πραγματοποιήσει Καταστατική Συνέλευση για να αφαιρεθεί η ρατσιστική πρόνοια.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2019 με πρωτεργάτη τον πρόεδρο της ΕΣΚ, Γιώργο Φράγκο και συνακολουθούντων των υπολοίπων μελών του δ.σ., με μοναδική διαφωνία του Γιώργου Θεοδούλου, αποφασίστηκε η προώθηση τροποποίησης του Καταστατικού. Βασική στόχος της αλλαγής την οποία προώθησε ο Φράγκος και η πλειοψηφία του δ.σ., ήταν ο αποκλεισμός ορισμένων «ενοχλητικών» μελών της συντεχνίας από την ηγεσία της.

Τελικά πραγματοποιήθηκε η Καταστατική Συνέλευση με παρόντα 19 μέλη από τα πέραν των 400. Με πλειοψηφία των παρόντων εγκρίθηκε η πρόνοια για αποκλεισμό των συνταξιούχων δημοσιογράφων από τη διεκδίκηση θέσης στο δ.σ., καθώς και άλλες πρόνοιες, οι οποίες αλλοιώνουν το ρόλο της συντεχνίας αλλά δεν είναι του παρόντος να ασχοληθούμε.

«ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΙ»

Βασικός στόχος, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ο αποκλεισμός «ενοχλητικών», όπως του Γιώργου Θεοδούλου, ο οποίος δημοσιοποίησε την απόφαση του δ.σ. να προωθήσει το επαίσχυντο Γλωσσάρι. Καθώς και άλλες αποφάσεις και κινήσεις, οι οποίες πόρρω απέχουν από τους σκοπούς ύπαρξης και λειτουργίας της ΕΣΚ.

Να σημειώσουμε ότι από το 1959 που ιδρύθηκε η ΕΣΚ, πολλά εκλεγμένα μέλη του δ.σ. ήταν σε ηλικία συνταξιοδότησης. Όπως και ο για πέραν των 30 χρόνων πρόεδρος της, Ανδρέας Καννάουρος. Με αυτά τα συνταξιοδοτούμενα μέλη στην ηγεσία της η ΕΣΚ πέτυχε πάρα πολλά για στήριξη των δημοσιογράφων, με σημαντικότερα το Δημοσιογραφικό Χωριό, την Δημοσιογραφική Εστία και κυρίως, μια από τις καλύτερες συλλογικές συμβάσεις.

ΗΛΙΚΙΑΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Τη ρατσιστική πρόνοια πολλοί δημοσιογράφοι δεν αποδέχθηκαν, με αποτέλεσμα δυο να προσφύγουν στην Επίτροπο Διοικήσεως. Ο Γιώργος Θεοδούλου και ο Σάββας Ιακωβίδης, οι οποίοι υπέβαλαν υποψηφιότητα στις εκλογές του 2019 αλλά απορρίφθηκε από το τότε δ.σ., λόγω της ρατσιστικής πρόνοιας, η οποία αφαίρεσε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από τους συνταξιούχους δημοσιογράφους.

Η Επίτροπος μετά από πολύμηνη μελέτη του παραπόνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των συνταξιούχων δημοσιογράφων, με πρόνοια του Καταστατικού την οποίαν θεωρεί ότι προωθεί διακρίσεις λόγω ηλικίας.

ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ

Με την Έκθεση της που κοινοποίησε στους ενδιαφερόμενους, συστήνει στο δ.σ. της ΕΣΚ, όπως προχωρήσει σε Καταστατική Συνέλευση για να αφαιρέσει τη ρατσιστική πρόνοια. Και επειδή έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές για ανάδειξη νέου δ.σ., συστήνει όπως αναβληθούν, ώστε να δοθεί χρόνος εκδημοκρατικοποίησης του Καταστατικού.

Ως ανώτερο της Επιτρόπου και των νόμων, το δ.σ της ΕΣΚ, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του, την Έκθεση και τις συστάσεις της Επιτρόπου. Ως να μην συνέβη τίποτα, προχωρεί στις εκλογές, ακολουθώντας τη ρατσιστική πρόνοια αποκλεισμού των συνταξιούχων δημοσιογράφων.

ΑΚΡΑΙΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Επιτρόπου στην παρόμοια περίπτωση που αντιμετώπισε η Βουλή των Ελλήνων, όταν προσπάθησαν και στην Ελλάδα συντεχνίες δημοσιογράφων να εισάγουν στο Καταστατικό τους πρόνοια με την οποία να αποκλείονται οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι από τη διεκδίκηση θέσης στην ηγεσία τους. Η Βουλή των Ελλήνων προς τιμή της, αποφάσισε ότι «…οποιαδήποτε μορφή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι οποιουδήποτε, αποτελεί ΑΚΡΑΙΑ ΜΟΡΦΗ ΦΑΣΙΣΜΟΥ, απαράδεκτη για κάθε δημοκρατική κοινωνία».

Πηγή: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Επιστροφή