Ακολουθεί η συνέντευξη
Καλησπέρα σας. Καταρχάς θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για το έργο σας. Σαν πρώτη ερώτηση θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια, για την αποστολή και το όραμα του Οργανισμού σας.
Η ιδέα ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι πάρα πολλοί άνθρωποι στην Κύπρο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε δικηγόρο για να αναζητήσουν νομική συμβουλή για ζητήματα που τους αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά άτομα να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα ή να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ακόμη και σε απλές υποθέσεις. Συχνά, κάποιοι επιλέγουν να εκπροσωπούν οι ίδιοι τον εαυτό τους ενώπιον του Δικαστηρίου με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για την παρουσίαση της υπόθεσής τους.
Βέβαια, πάντοτε υπήρχαν οι συνάδελφοι που αθόρυβα βοηθούσαν και βοηθούν και σήμερα συνανθρώπους μας όταν αυτοί αποτείνονται κοντά τους αλλά δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να πληρώσουν για τις υπηρεσίες δικηγόρου. Η έννοια επομένως της παροχής νομικών συμβουλών και εκπροσώπησης με μειωμένη, ελάχιστη ή ακόμη και καθόλου αμοιβή, υπάρχει. Εναπόκειται στην καλή θέληση, στην ευαισθησία και βεβαίως στη δυνατότητα της/του κάθε συναδέλφου.
Το πρόγραμμα γεννήθηκε λοιπόν σε μία προσπάθεια να καλύψουμε το κενό που σήμερα υπάρχει αλλά και να εντάξουμε τις όποιες δράσεις των συναδέλφων κάτω από μία ομπρέλα. Έτσι δημιουργήθηκε το ‘‘Κυπριακό Δίκτυο Δικαιοσύνη για Όλους’’, ένας φορέας τον οποίο ελέγχει και εποπτεύει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, το θεσμικό όργανο των δικηγόρων. Παρόμοια προγράμματα παροχής pro bono υπηρεσιών να αναφέρω ότι λειτουργούν στο εξωτερικό εδώ και χρόνια.
Πόσους δικαιούχους έχετε βοηθήσει μέχρι στιγμής και ποιες είναι οι δυσκολότερες υποθέσεις που κληθήκατε να παρέχετε βοήθεια.
Μέχρι στιγμής έχουν εξυπηρετηθεί μέσω του προγράμματος 88 δικαιούχοι. Οι δυσκολότερες υποθέσεις στις οποίες έχει κληθεί το πρόγραμμα να βοηθήσει είχαν σχέση με τραπεζικά θέματα, αγωγές για απλήρωτες δόσεις δανείου, έξωση από την κατοικία, κληρονομικά θέματα και θέματα παράβασης σύμβασης.
Πως μπορεί ένας δικαιούχος να ζητήσει βοήθεια από εσάς;
Το πρόγραμμα λειτουργεί σε δύο πυλώνες.
1. Μέσω των κέντρων εξυπηρέτησης, όπου Δικηγόρος (συνεργάτης του δικτύου) προσφέρει δωρεάν νομική καθοδήγηση στους δικαιούχους και
2. Mέσω Δικηγόρων, οι οποίοι έχουν εγγραφεί εθελοντικά σε ειδικό μητρώο του Δικτύου και οι οποίοι προσφέρουν νομική εκπροσώπηση χωρίς αμοιβή (pro bono).
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι φυσικά πρόσωπα, λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) που η υπόθεση τους δεν καλύπτεται από τον Περί Νομικής Αρωγής Νόμο του 2002 (165(Ι)/2002).
Η παροχή βοήθειας και η εξυπηρέτηση των δικαιούχων του προγράμματος μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:
- Τηλεφωνική επικοινωνία στην γραμμή εξυπηρέτησης του Οργανισμού (Τηλ.22797880/22797889)
- Διευθέτηση προσωπικής συνάντησης στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης ‘‘ΤΟ ΣΤΕΚΙ’’ στην οδό Περικλέους 66, 1010, Λευκωσία, Κύπρος.
- Αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος (email) στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
- Συμπλήρωση ηλεκτρονικής αίτησης, μέσω της Ιστοσελίδας του Οργανισμού: https://justiceforall.org.cy/en/apply-for-help/
Η πολιτεία πως μπορεί να υποβοηθήσει το έργο σας και ουσιαστικά τους δικαιούχους λήπτες ΕΕΕ.
Αρχικά να πούμε ότι το έργο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τη βοήθεια και τη στήριξη από την Πολιτεία. Η χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού γίνεται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και είναι σημαντικό να συνεχιστεί. Η στέγαση επίσης του προγράμματος στα διάφορα κέντρα των δήμων παρέχει ουσιαστικά οικονομική στήριξη στο Οργανισμό, λόγω της δωρεάν φιλοξενίας αλλά και λόγω της άμεσης συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού μας και των δημοτικών αρχών, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στους δικαιούχους του προγράμματος, εκτός από νομικές συμβουλές και εκπροσώπηση, Συμβουλές Ψυχολογικής Στήριξης, Υπηρεσίες από
Σύμβουλο Οικογενειακού Προϋπολογισμού, Σύμβουλο Επιχειρηματικότητας, Σύμβουλο Απασχόλησης, Υπηρεσίες από Κοινωνικούς Λειτουργούς κα.
Περιθώρια για βελτίωση πάντοτε υπάρχουν. Η πολιτεία θα μπορούσε για παράδειγμα να σταθεί αρωγός και στην προώθηση του προγράμματος, για να φτάσει η φωνή μας σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους.
Ποιες θα είναι οι μελλοντικές σας δράσεις για την ενημέρωση αλλά και την ανάπτυξη του οργανισμού σας.
Οι μελλοντικές δράσεις του Οργανισμού, σχετίζονται με την λειτουργία παρόμοιων κέντρων εξυπηρέτησης και σε άλλες επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, όπως είναι η Επαρχία Λάρνακας, η Επαρχία Λεμεσού και η Επαρχία Πάφου. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το ‘‘Κυπριακό Δίκτυο Δικαιοσύνη για Όλους’’ επεκτείνει την λειτουργία και την δράση του στην Επαρχία Λεμεσού, όπου θα φιλοξενηθεί και θα στεγαστεί στο Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικών Προγραμμάτων ‘‘Δημοτικές Πολυκατοικίες Πλουτής Σέρβας’’.
Σκοπός είναι η παροχή ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε νομική καθοδήγηση και νομική εκπροσώπηση σε Δικαιούχους του προγράμματος, οι οποίοι κατοικούν στην επαρχία Λεμεσού.
Στόχος είναι να λειτουργήσουν Κέντρα Εξυπηρέτησης και στις υπόλοιπες επαρχίες στα αντίστοιχα κέντρα των Δήμων.
Ήδη η διεύθυνση του ‘‘Κυπριακού Δικτύου Δικαιοσύνη για Όλους’’ είχε επικοινωνία με τους Δήμαρχους των άλλων επαρχιών, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει την πιο πάνω πρωτοβουλία και όπως έχουν αναφέρει είναι πρόθυμοι να παρέχουν χώρο στέγασης στα αντίστοιχα Πολυδύναμα Κέντρα των Δήμων, έτσι ώστε να ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία του προγράμματος και στις δικές τους επαρχίες.
Ποιο είναι το κόστος συμμετοχής για τις υπηρεσίες του ‘‘Κυπριακού Δικτύου Δικαιοσύνη για Όλους’’.
Οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν αποκλειστικά και μόνο στους Δικαιούχους του προγράμματος, τα στοιχεία των οποίων εξακριβώνονται μέσω της συνδρομής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.
Πόσα μέλη εθελοντές Δικηγόροι και Δικηγορικές Εταιρείες (Δ.Ε.Π.Ε) είναι εγγεγραμμένοι μέχρι στιγμής μέσα στο Μητρώο Εθελοντών Δικηγόρων του προγράμματος;
Αυτή τη στιγμή μέσα στο Μητρώο Εθελοντών Δικηγόρων του προγράμματος είναι εγγεγραμμένοι 27 δικηγόροι και 14 δικηγορικές εταιρείες.
Ποια θέματα απασχολούν περισσότερο τον κόσμο;
Τα ζητήματα που φαίνεται να απασχολούν περισσότερο τον κόσμο είναι ζητήματα κυρίως αστικού δικαίου, υποθέσεις ενοικιοστασίου, συμβάσεων, διαφορών με τις τράπεζες, εργατικά θέματα, κληρονομικά θέματα, οικογενειακά θέματα, θέματα ενδοοικογενειακή βίας και θέματα επιδομάτων των χαμηλοσυνταξιούχων.