Η 21η Νοεμβρίου έχει οριστεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 1996 ως η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης προς αναγνώριση της επίδρασης της τηλεοπτικής μετάδοσης ως μιας από τις κύριες πηγές πληροφόρησης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η εφεύρεση και η εμφάνιση της τηλεόρασης, αποτελεί μία από τις κορυφαίες σε σημασία και μαζικότητα, τεχνολογικές και κοινωνικές επαναστάσεις.
Σχεδόν άμεση πληροφόρηση, καταιγιστική ενημέρωση και διάχυση ειδήσεων, εκπαίδευση και ψυχαγωγία, ήταν και είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του μέσου αυτού. Σαν το ραδιόφωνο, αλλά ενισχυμένο με την τεράστια δύναμη της εικόνας.
Η τηλεόραση λατρεύτηκε, αλλά και αναθεματίστηκε, "ανέβασε", αλλά και έριξε στα Τάρταρα ανθρώπους και προσωπικότητες, δημιούργησε και κατάστρεψε, αποκάλυψε και ψευδολόγησε, τέθηκε στην πρωτοπορία, αλλά και προστάτευσε τη συντήρηση, "επαναστάτησε", αλλά και υπονόμευσε, χρησιμοποίησε, αλλά και χρησιμοποιήθηκε.
Και παρά την εμφάνιση άλλων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, όπως όλα αυτά που στηρίζονται από τη διαδικτυακή τεχνολογία, η τηλεόραση θα παραμείνει ο βασιλιάς των ΜΜΕ.
Και κάποτε θα αποκαλείται μαγικό κουτί, και άλλες φορές χαζοκούτι.