Δεν τα βρίσκουν στη Βουλή για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ακίνητα

05.09.2022

Αποτελματωμένη είναι στην παρούσα φάση η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, επί του αναθεωρημένου νομοσχεδίου για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) για αγορά πρώτης κατοικίας.


Οι διαφωνίες αφορούν κυρίως τη διάκριση που δημιουργείται ανάμεσα στην αγορά διαμερισμάτων και κατοικιών. Το αναθεωρημένο κείμενο προνοεί ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% θα μπορεί να επιβληθεί σε οικίες για τα πρώτα 170 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 220 τ.μ. και με ανώτατη αξία τις 350.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά τα διαμερίσματα για τα πρώτα 90 τ.μ. για εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και για συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 200.000.

Το Υπουργείο Οικονομικών δια της Ανώτερης Λειτουργού ΦΠΑ Νάγιας Συμεωνίδου, ανάφερε ότι ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αναθεωρημένο νομοσχέδιο τον Αύγουστο. Σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία επί παραβάσει για την Κύπρο για το θέμα του μειωμένου συντελεστή στα ακίνητα. Μέχρι στιγμής, ανέφερε η κ. Συμεωνίδου, δεν υπήρξε κάποια απάντηση.

Το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ διαφώνησαν με τον διαχωρισμό μεταξύ κατοικίας και διαμερισμάτων και ζήτησαν όπως η μέγιστη αξία θα πρέπει να ανέβει και για τις δύο περιπτώσεις στις 500,000 ευρώ.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, ζήτησε να εφαρμοστεί η αρχή της αναλογικότητας για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο το ανώτατο όριο αξίας και ότι το ανώτατο όριο εμβαδού είναι αρκετό για να ικανοποιηθεί η νομοθεσία.

Σε ότι αφορά τα κόμματα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος ως νέο κράτος-μέλος της ΕΕ που εντάχθηκε το 2004, τυγχάνει μιας διάκρισης σε σχέση με τα παλιά-κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και δεν μπορεί να επιβάλει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα ακίνητα.

Η Πρόεδρος της επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους, ακόμα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε διαφοροποιήσεις επί του κειμένου του νομοσχεδίου, που θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ένα πρόγραμμα που όντως θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα και θα τερματίσει τη διαδικασία επί παραβάσει που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς δήλωσε, για το τροποποιημένο νομοσχέδιο, ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, όπως το ανώτατο εμβαδόν και οι συνολικές αξίες και η μεταβατική περίοδος. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η συγκεκριμένη νομοθεσία να καλύπτει και την επέκταση της κατοικίας κάτι που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ. Σημείωσε τέλος ότι η όποια απόφαση δεν μπορεί να αγνοεί και τη χρονική συγκυρία με τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις που περνά ο τόπος.

O Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών «συνεχίζει να εμμένει σε ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο», το οποίο δεν διορθώνει καμιά στρέβλωση που υπήρχε στο παρελθόν, αλλά πετυχαίνει να θυματοποιήσει και να επιτεθεί απευθείας στις κυπριακές οικογένειες και στα νεαρά ζευγάρια.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι το  προτεινόμενο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει το όποιο πρόβλημα αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει τεράστιες περιπλοκές. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, θα καταργήσει την ισότητα ανάμεσα στους πολίτες και αυτοί που περισσότερο θα αδικηθούν είναι οι νέες οικογένειες, οι πολύτεκνες οικογένειες και οι κάτοικοι των αγροτικών, των ημιορεινών και των ορεινών περιοχών, μέσα από τη μείωση του συντελεστή δόμησης το οποίο θα επιβάλλεται το επιλεγμένο ΦΠΑ. 

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ δηλώνουμε με υπευθυνότητα ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να το ψηφίσουμε», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαπδούρης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται οποιαδήποτε διαβούλευση ή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που είναι καθαρά θέμα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας να γίνει, με το να βρεθεί η σωστή φόρμουλα για να υπάρξει μια κοινωνική πολιτική και να αποφευχθούν μελλοντικές καταχρήσεις.

 

Επιστροφή