Μάλιστα κάποια από αυτά μπορεί να παρουσιάζονται σαν Σωματεία, στην πραγματικότητα όμως, είναι επιχειρήσεις και δεν δηλώνουν πουθενά τον τζίρο τους, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος άλλων οι οποίοι συμμορφώνονται με τους κανονισμούς.
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών και τον κ. Σάββα Παρμάτζια, ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών, ήταν εγγεγραμμένος σαν Σωματείο, ωστόσο όταν ενημερώθηκε ότι διαγράφεται από το μητρώο των Σωματείων, στη συνέχεια ενεγράφη ως εταιρεία, όπως και άλλα πρώην σωματεία.
Από το σύνολο των 2.500 διαγραφέντων Σωματείων, τα 119 ήταν αθλητικά.
Ο Γιώργος Χριστοφή, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, αυθαίρετα προχωρεί στη διαγραφή Σωματείων, ενώ επικαλείται τη ΜΟΚΑΣ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χωρίς ωστόσο να απευθύνεται στα Δικαστήρια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, αφού αναγνώρισε ότι ήταν αναγκαία η τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να αντιμετωπιστούν κενά, υποστήριξε ότι κάποιες πρόνοιες της νομοθεσίας αδικούσαν υφιστάμενα σωματεία και οργανώσεις, με αποτέλεσμα στην πορεία εφαρμογής του Νόμου, πέραν των 2.500 σωματείων να έχουν διαγραφεί από το Μητρώο.
Ανέφερε επίσης, πως έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει σύγκρουση νομοθεσιών, μεταξύ των προνοιών που αφορούν την τροποποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών και της νομοθεσίας που διέπει την αδειοδότηση από πλευράς του ΚΟΑ.
Ενώ αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις και ορθά το υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί σε διαγραφές κραυγαλέων περιπτώσεων, εντοπίσαμε και κραυγαλέες περιπτώσεις διαγραφών που δεν έπρεπε να είχαν επισυμβεί και οι οποίες προκάλεσαν παρενέργειες στην κυπριακή κοινωνία, είπε. Για να περιγράψει την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην προσπάθεια μας να λούσουμε το μωρό, το πνίξαμε».
Στη συνεδρία παρευρέθη και ο κ. Αντρέας Καλλής πρόεδρος ΔΣ Βύρωνα Λάρνακας, ο οποίος ανέφερε, ότι το σωματείο λειτουργεί από το 1979 και ότι αθλητές του κέρδισαν χρυσά μετάλλια σε κοινοπολιτειακούς αγώνες αλλά ξαφνικά διαγράφηκε, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανού, κάποια σωματεία με ελάχιστα έσοδα υποχρεώθηκαν να καταφύγουν σε δικηγόρους για τροποποίηση του καταστατικού τους καταβάλλοντας €2.000-€3.000.