Η ΕΚΤ προειδοποίησε τα μέλη της Ευρωζώνης για τους κινδύνους που εγκυμονούνται στο άμεσο μέλλον για τις τράπεζες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού ρυθμού και των ασθμαινόντων ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ευρώπη φαίνεται να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην πολύπλευρη κρίση, χωρίς να έχουν καταφέρει τα επιτελειά της να βρουν τρόπους διεξόδου. Έτσι, η ΕΚΤ μιλάει πλέον για τον αυξημένο κίνδυνο μίας μακροχρόνιας ύφεσης από το επόμενο έτος.
Στο μεταξύ, το μέτρο της αύξησης των επιτοκίων που εφαρμόζουν τους τελευταίους μήνες οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχουν ζορίσει σημαντικά τις χρηματοδοτικές συνθήκες, δείχνοτας τα όριά τους.
Άτακτη προσαρμογή των τιμών
«Οι πολίτες και οι εταιρείες αισθάνονται ήδη την επίπτωση από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας… Η εκτίμησή μας είναι ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μία τεχνική ύφεση στην Ευρωζώνη έχει γίνει πιο πιθανή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.
Οι παραπάνω εξελίξεις αυξάνουν την ευπάθεια των νοικοκυριών, των εταιρειών και των κρατών με υψηλότερο χρέος, ενώ εντείνουν και τις πιέσεις που υπάρχουν στις αγορές και δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των επενδυτικών ταμείων, σημειώνει η έκθεση. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια έχει αυξήσει τον κίνδυνο μίας άτακτης προσαρμογής των τιμών των στοιχείων ενεργητικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές, παρά τις πρόσφατες διορθώσεις τους, αναφέρεται.
Αύξηση χρεοκοπίας
Τα προβλήματα για τον επιχειρηματικό τομέα έχουν αυξηθεί λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και κόστους εισροών, με τα κέρδη τους να αναμένεται να μειωθούν με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. «Αν οι προοπτικές επιδεινωθούν περαιτέρω, δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία αύξηση στη συχνότητα εταιρικών χρεοκοπιών, ιδιαίτερα μεταξύ των εταιρειών εντάσεως ενέργειας», σημειώνει η έκθεση.
Ο πληθωρισμός, όπως και οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, πλήττουν τα νοικοκυριά, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους και περιορίζοντας ενδεχομένως την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων τους που συσσωρεύονται ολοένα. Τα φτωχότερα νοικοκυριά βρίσκονται να είναι τα πλέον ζημιωμένα από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κομποδέματός τους πηγαίνει στα πάγια έξοδο για ενέργεια και τρόφιμα.
Μόνιμα χρέη
Καθώς οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερες πιστωτικές απώλειες μεσοπρόθεσμα, προειδοποιεί η ΕΚΤ.
Συνολικά, το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι σε θέση να αντέξει πολλούς κινδύνους, εν μέρει λόγω των μεταρρυθμίσεων στο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο της δεκαετίας της λιτότητας και των σκληρών αναδιαρθρώσεων, σύμφωνα με τα όσα γράφονται στην έκθεση.
Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα σε όσους επηρεάζονται περισσότερο, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους, προσθέτει επίσης η ΕΚΤ.