Το έργο είναι ιδιαίτερης σημασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, κ. Παπαναστασίου, για την ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων, αναφέροντας ότι στόχος είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της έλευσης φυσικού αερίου και των ΑΠΕ.
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την ανάληψη σε ποσοστό 50% του ρίσκου από έκτακτο περιστατικό που ενδεχομένως θα διέκοπτε το έργο. Σε εκκρεμότητα εξάλλου φένεται να βρίσκεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία στην επένδυση της διασύνδεσης με ποσό 100 εκατ. ευρώ.
Τη λήψη της απόφασης αυτής ζητά ο ΑΔΜΗΕ σε αυτή τη φάση, καθώς θεωρεί ότι θα μπορέσει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στην αναζήτηση επενδυτών και δανειστών, με προτεραιότητα την εξασφάλιση δανείου περίπου 500 εκατ. από την ΕΤΕπ (EIB).
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι η ανάκτηση εσόδων ύψους 125 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ από την έναρξη της κατασκευής του έργου και όχι από την έναρξη της λειτουργίας του, όπως αρχικά ζητούσε η κυπριακή πλευρά, η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ηλεκτρική διασύνδεση στην οποία αυτή τη στιγμή μέτοχος είναι ο ΑΔΜΗΕ και η ισομερής κατανομή του γεωπολιτικού ρίσκου του έργου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε ποσοστό 50% η κάθε πλευρά (και όχι 37%-63% που ίσχυε αρχικά).