Γίνονται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ για να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανοχή στις απαράδεκτες τουρκικές μεθοδεύσεις, είπε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στον χώρο εκδήλωσης στο πλαίσιο της 42ης αντικατοχικής πορείας Μόρφου στον Αστρομερίτη, και ερωτηθείς ποιες οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά τις αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε ότι γίνονται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς την ΕΕ, «για να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανοχή στις απαράδεκτες τουρκικές μεθοδεύσεις, οι οποίες δεν είναι άλλες, παρά η θεμελίωση ή το τσιμέντωμα, αν θέλετε , των τετελεσμένων που επιδιώκει η Τουρκία». Ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα από δικής μας πλευράς να επιλέξουμε την οδό της ένοπλης αντιπαράθεσης».
«Δεν είμαστε ούτε φιλοπόλεμος λαός, αντίθετα, με τις προτάσεις μας προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μεταφέρουμε το μήνυμα πως μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο στα πλαίσια πάντα του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μπορεί να ευρεθεί λύση που θα ωφελήσει Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, και όχι μόνο, αλλά και την Τουρκία», είπε.
Σε ερώτηση αν θα απαντήσει στις αντιπροτάσεις Τατάρ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμβάλει «εις τα όσα ο κ. Τατάρ, επιδιώκει».
«Υπέβαλα κάποιες ουσιώδεις προτάσεις μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο μερών αλλά και θα προετοίμαζαν το έδαφος για έναν νέο δημιουργικό διάλογο», πρόσθεσε. Δυστυχώς, σημείωσε, οι αντιπροτάσεις του κ. Ταταρ, δεν αποσκοπούν παρά εις τη συζήτηση πώς να θεμελιωθεί η επιδίωξή τους, για τη δημιουργία δύο κρατών. «Συνεπώς δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.
Για την ολιγόλεπτη συζήτηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στην Πράγα, είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν μαζί με άλλους Ευρωπαίους εταίρους και ότι ο ίδιος «από αβρότητα», αφού χαιρέτισε τους υπόλοιπους, «δεν ήταν δυνατό να μην χαιρετίσω τον ίδιο».
«Θεώρησα ότι καλό ήτο να υπομνήσω την ανάγκη να γίνει επιτέλους, ένας ουσιαστικός διάλογος, ότι έφτασε ο καιρός αντί των απειλών, αντί της δημιουργίας τετελεσμένων, να δημιουργηθούν οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού που θα ανοίξουν τον δρόμο και για την Τουρκία όσον αφορά, αν έχει, Ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις προοπτικές μετά τις εκλογές στην Τουρκία είπε ήθελε να αποφύγει να κάνει προβλέψεις. «Παρακολουθώ τι γίνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας, δυστυχώς δεν είναι μόνο ο κ. Ερντογάν που προβάλλει τις απαράδεκτες αξιώσεις, αλλά αυτές βλέπουμε να υιοθετούνται δυστυχώς και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συνεπώς, είναι απρόβλεπτο», είπε. Πρόσθεσε ότι εκείνο που απαιτείται, είναι να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι δεν γίνεται να μην έχει κόστος όταν απειλεί ευρωπαϊκές χώρες, «όπως απροκάλυπτα, και χωρίς κανένα λόγο την Ελλάδα, τα ελληνικά νησιά, όταν παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακή Δημοκρατία, εις βάρος μάλιστα και των Τουρκοκυπρίων, όταν προβαίνουν στις ενέργειες που προβαίνουν στην Αμμόχωστο, η στη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη συμπεριφορά έναντι κάθε διεθνούς δικαίου».
Ο Προέδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι η επίκληση της Τουρκίας, «ότι τάχα επιδιώκει φιλικό διακανονισμό μεταξύ των γειτονικών χωρών με βάση το Διεθνές Δίκαιο αυτοδιαψεύδεται από τις ίδιες τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει».