Το θράσος των τουρκοκυπρίων δεν έχει όρια. Θέλουν να έχουν "κράτος", είναι κατά το ήμισυ έποικοι, αλλά θέλουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζουν και θέλουν να καταργήσουν.
Μεγάλο θέμα έχει γίνει στα κατεχόμενα, οι 30.000 παιδιά μεικτών γάμων (Τούρκος και Τουρκοκύπρια ή το αντίθετο), που διεκδικούν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το θέμα προέκυψε μάλιστα από τους λεγόμενους "προοδευτικούς" τουρκοκύπριους, όπως τον «βουλευτή» του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο οποίος έθεσε το θέμα στη «βουλή». Τους έχουν ανακηρύξει "παράνομα παιδιά", δήλωσε ο Ουρούν Σολγιαλί, λέγοντας πως παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των παιδιών κι επηρεάζεται η ζωή τους τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και της εργασίας. Απαντώντας στον κ. Σόλγιαλι, ο «υπουργός εργασίας», Χασάν Τατσόι επέκρινε γι’ αυτό την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Σόλγιαλι είπε ότι το να ανακηρύσσονται τέτοια παιδιά «παράνομα», τους κάνει να νιώθουν άβολα. Το ζήτημα, πρόσθεσε, έχει γίνει πλέον ένα κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι ο αριθμός 30.000 αφορά παιδιά μεικτών γάμων είτε από πατέρα ή από μητέρα Τ/κ και κάποια από αυτά έχουν υποβάλλει αίτηση για την υπηκοότητα της ΚΔ εδώ και χρόνια. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε, έχει μια οπισθοδρομική στάση.
Ο «υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων», Χασάν Τατσόι λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον «βουλευτή» του ΡΤΚ. Κατηγόρησε ωστόσο την Κυπριακή Δημοκρατία για το τι συμβαίνει σε αυτά τα παιδιά λέγοντας πως το όλο ζήτημα είναι «ντροπή για την ΕΕ».
Για το θέμα αυτό, συνέχισε, ασκήθηκε πίεση όταν πήγε στην ΚΣΣΕ, λέγοντας ότι το μόνο μέρος για να «διορθωθεί» είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Είναι καθήκον μας να ενημερώσουμε γι’ αυτή την αδικία». Και σε αυτό έχει ρόλο να διαδραματίσει και η «βουλή» για να τονίσει ότι υπάρχει διαχωρισμός από μικρή ηλικία στην Κύπρο (που προκαλούν οι Ε/κ), πρόσθεσε.