Οικονομία και Επιχειρείν κατά τους τρεις βασικούς υποψήφιους

19.10.2022

Τις θέσεις τους για την οικονομία εξέθεσαν σε δημόσια συζήτηση οι τρεις υποψήφιοι που προηγούνται με βάση τις δημοσκοπήσεις.


Δημόσια συζήτηση για την Οικονομία και Επιχειρείν διοργάνωσε το ΚΕΒΕ στη Λευκωσία το απόγευμα της Τρίτης, με την συμμετοχή των υποψήφιων Προέδρων της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πρόεδρος ΚΕΒΕ

Ανοίγοντας τη συζήτηση, την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος του ΚΥΠΕ Ιωσήφ Ιωσήφ, και στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας Νίκος Νουρής και Μιχάλης Χατζηπαντέλας αντίστοιχα, καθώς και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι το ΚΕΒΕ είχε και με τους τρεις υποψήφιους Προέδρους πολλές επικοινωνιακές σχέσεις και αναφέρθηκε στις συνεργασίες που είχε το ΚΕΒΕ με τον κάθε ένα υποψήφιο ξεχωριστά.

Ανέφερε επίσης ότι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει να γνωρίζει τις θέσεις των υποψηφίων για την οικονομία και το επιχειρείν.

«Θέλουμε να ξέρουμε ποια θα είναι η διαχείριση των καυτών θεμάτων της οικονομίας που απασχολούν τα μέλη μας όπως είναι η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το κόστος της ενέργειας, τα εργασιακά, οι ελλείψεις του εργατικού δυναμικού, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές», πρόσθεσε.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στα οικονομικά δρώμενα του τόπου και μετά τις εκλογές ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Νίκος Χριστοδουλίδης

Μιλώντας πρώτος, σε σχέση με το όραμά του για την οικονομία και το επιχειρείν, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι προσεγγίζει την επιχειρηματική κοινότητα ως συνεργάτες και πως αν πάνε καλά οι επιχειρήσεις θα είναι θετικό για την Κυβέρνηση και τον τόπο και «αν πηγαίνει καλά η Κυβέρνηση και το κράτος είναι θετικό για τους επιχειρηματίες».

Αναφερόμενος στο τι μπορεί να κάνει βραχυπρόθεσμα για τις επιχειρήσεις για να μειωθεί το κόστος ενέργειας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι προωθεί σχέδια κινήτρων για μείωση των εκπομπών ρύπων και σε μεγαλύτερες ρυπογόνες εταιρείες, «παρέχουμε ευκολίες χρηματοδότησης στις εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών για να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εισάγουμε virtual netbilling έστω και σε προσωρινή βάση για να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να παράγουν την δική τους ηλιακή ενέργεια μέχρι να υποχωρήσει η ενεργειακή κρίση».

Είπε ακόμη ότι απλοποιεί και ψηφιοποιεί τις διαδικασίες που αφορούν την παροχή ΑΠΕ, ενώ σε σχέση με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το πρόγραμμά του με συγκεκριμένες προτάσεις και μέσω 14 πολιτικών επιχειρεί να εξυπηρετήσει την βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και τη διεύρυνση της παραγωγικής της βάσης μέσα από την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και την ενίσχυση υφιστάμενων τομέων της οικονομίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στον μετασχηματισμό του φορολογικού συστήματος με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων, στην διασύνδεση της παιδείας και της οικονομίας, στην δημιουργία φορέα ανάπτυξης επιχειρήσεων και στην στόχευση συγκεκριμένων αγορών.

Ανδρέας Μαυρογιάννης

Με τη σειρά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι φιλοδοξία του είναι να ανεβάσει την πατρίδα υψηλότερα, να λύσει το Κυπριακό και «παράλληλα να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να μπορέσει η χώρας μας να πάρει γρήγορα τον βηματισμό της, να αναδείξει τις αρετές και να δημιουργήσει τις συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και αειφόρου ανάπτυξης».

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι στόχος του είναι να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει την οικονομία, την κοινωνία και το κράτος και πρόσθεσε ότι αυτά δεν συνέβησαν τα τελευταία 10 χρόνια.

Αναφέρθηκε επίσης σε εμπειρίες του στο διεθνή χώρο και πρόσθεσε πως το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου «έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, έχει ξεπεραστεί από τις νέες πραγματικότητες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που φέρνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

 Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετάβασης του κράτους και των επιχειρήσεων στη νέα εποχή και πρόσθεσε ότι η άλλη επιλογή είναι «η συνέχιση της παρούσας κατάστασης που επιμένει να αρνείται ότι ο κόσμος άλλαξε».

Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο υποψήφιος Πρόεδρος και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού συνεχάρη το επιχειρείν της Κύπρου, είπε ότι τα τελευταία 10 χρόνια «είχαμε να διαχειριστούμε την τραπεζική και δημοσιονομική κρίση του 2013, την κρίση της πανδημίας και τώρα τις επιπτώσεις ενός τρελού πολέμου στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι ήταν σωστές οι πολιτικές της Κυβέρνησής μας αλλά ο Κύπριος επιχειρηματίας «ακόμη μια φορά έδειξε την δημιουργικότητά του».

«Όπως μετά το 1974 χάσαμε την μισή μας πατρίδα και κάναμε το μικρό οικονομικό θαύμα, αυτό ζήσαμε και τα τελευταία 10 χρόνια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στάθηκε δίπλα στο επιχειρείν πιστεύοντας στην ελεύθερη οικονομία.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πετυχημένη χώρα στον πλανήτη χωρίς πετυχημένη επιχειρηματική κοινότητα» και πρόσθεσε ότι χωρίς την στήριξη με τα σωστά οικονομικά κίνητρα και την επίλυση των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη».  

 

 

Επιστροφή