Πιό υποψιασμένοι ολοκλήρωσαν την έρευνα τους για τις παρακολουθήσεις, οι Ευρωβουλευτές

04.11.2022

Αυξήθηκαν οι απορίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Ευρωβουλής PEGA, μετά τις επαφές της σε Κύπρο και Ελλάδα, για παρακολουθήσεις, χωρίς να αποκλείει εμπλοκή σε αυτές και των Αρχών των δυο κρατών.


Με σαφείς αιχμές και επισείοντας τον κίνδυνο για την κατάσταση που επικρατεί σε Κύπρο και Ελλάδα, όσον αφορά στο θέμα των υποκλοπών, αποχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών της σε Κύπρο και Ελλάδα η Εξεταστική Επιτροπή της Ευρωβουλής PEGA για τη χρήση παράνομων λογισμικών στην Ευρώπη.

Ιστός παρακολουθήσεων
«Φαίνεται ότι οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού έχουν δημιουργήσει έναν τρομακτικό ιστό διασυνδέσεων που μπορεί να φτάνει μέχρι και στις δημόσιες Αρχές, παρόλο που η νομοθεσία της ΕΕ για τα μητρώα πραγματικών δικαιούχων σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημοσιοποιούνται αυτού του είδους οι πληροφορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της η Ολλανδή εισηγήτρια Sophie in’t Veld.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της επιτροπής Ολλανδός Jeroen Lenaers δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στην Κύπρο και την Ελλάδα είχαμε πολλές εποικοδομητικές ανταλλαγές απόψεων με εκπροσώπους της κυβέρνησης, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Αν και δεν εντοπίσαμε σαφείς ενδείξεις διαφθοράς ή το είδος αυταρχικών πρακτικών που παρατηρούμε στην Πολωνία ή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και στην Ουγγαρία, χρειάζεται να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαφάνεια».

«Να διαλευκανθεί η υπόθεση πριν τις εκλογές»

Νωρίτερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο εισηγήτρια της επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η PEGA ζήτησε διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών πριν από τις εκλογές, ενώ σημείωσε, παράλληλα, ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν στην κατεύθυνση πως πίσω από τις παρακολουθήσεις είναι άτομα των κυβερνητικών κύκλων». 

Η ευρωβουλεύτρια είπε χαρακτηριστικά πως μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται την εμπλοκή της, ωστόσο δεν υπάρχουν «χίλια» σενάρια αλλά δύο: είτε οι παρακολουθήσεις έγιναν από την πλευρά της Intellexa είτε με εμπλοκή κυβερνητικών κύκλων. «Η χρήση spyware είναι ποινικό αδίκημα που δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι οι αρχές θα ερευνούσαν διεξοδικά τη χρήση τέτοιων εργαλείων στο έδαφός τους. Μια τέτοια έρευνα δεν φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη» υπογράμμισε.

Δε βοηθά η κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να τις αποχαρακτηρίσει. Οι φάκελοι της ΕΥΠ για Κουκάκη και Ανδρουλάκη έχουν τελείως τυχαία καταστραφεί. Προσκαλούμε τις αρχές να μοιραστούν τις κρίσιμες πληροφορίες» είπε η Ολλανδή πολιτικός, ενώ νωρίτερα ανέφερε το εξής: «Βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας».

«Για να δούμε ποιος το χρησιμοποίησε πρέπει να δούμε τους στόχους. Ποιος διάλεξε και γιατί τους στόχους. Παρακολουθήθηκαν οι δημοσιογράφοι Κουκάκης, Τέλλογλου, Μαλιχούδης και ο ευρωβουλευτής και τότε υποψήφιος προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τότε ήταν ο μόνος υποψήφιος που είχε πει ρητά πως δεν θα συνεργαστεί με τον Κυριακο Μητσοτακη. Στη συνέχεια ειχαμε την αποκάλυψη της παρακολούθησης του πρώην υπουργού Χρήστου Σπιρτζη που βρίσκεται σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Για να παραφράσω τον τίτλο μιας ταινίας, κοιταζοντας τους στόχους εδώ βλέπουμε "Τέσσερις απειλές και μια ευκαιρία" για την κυβερνητική παράταξη» είπε.

Στην Ελλάδα, συναντήθηκαν με ερευνητές δημοσιογράφους που εργάζονται για την αποκάλυψη περιπτώσεων κατάχρησης κατασκοπευτικού λογισμικού, βουλευτές από τις παρατάξεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την παράνομη παρακολούθηση του ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.

Επιστροφή