Ούτε και σήμερα ο ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι η αξίωση του ψευδοκράτους για σύναψη χωριστής συμφωνίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, είναι παράνομη και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει.
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, μιλώντας στο ΚΥΠΕ επιβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έλαβαν επιστολή από την τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με την οποία ζητείται η σύναψη συμφωνίας του ψευδοκράτους με τα Ηνωμένα Έθνη για την ειρηνευτική δύναμη.
“Θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελούν μέρος του τακτικού και συνεχούς διαλόγου μας με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι λάβαμε επιστολή από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η αποστολή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά και με τις δύο πλευρές” δήλωσε ο κ. Ντουζαρίκ.
Όλα ξεκίνησαν όταν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ αξίωσε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, να συναφθεί χωριστή συμφωνία της UNFICYP με τις αρχές του ψευδοκράτους, για την παραμονή της στην Κύπρο.
Προ ημερών, το ψευδοκράτος έδωσε προθεσμία ενός μηνός στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, ζητώντας είτε να το αναγνωρίσει, είτε να αποχωρήσει. Ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτογρούλογου δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ότι αν η UNFICYP δεν συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δύο στρατόπεδά της στα κατεχόμενα.
Ο «υπεξ» ανέφερε στην εφημερίδα πως η UNFICYP, η οποία διαθέτει δύο στρατόπεδα στα κατεχόμενα και ένα σημείο επαφής, έλαβε άδεια από την ε/κ πλευρά για να εκτελεί τα καθήκοντά της στην Κύπρο. «Η φιλοξενία τελείωσε, ή υπογράφουν μια στρατιωτική συμφωνία με την τδβκ ή θα αποχωρήσουν επίσης από την τδβκ» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.
Ο Ερτογρούλογλου δήλωσε ότι με τον Ερσίν Τατάρ στην Νέα Υόρκη συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων Ζαν Πιερ Λακρουά και αφού τους υπέβαλαν το προσχέδιο για τη «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων» (SOFA), τους ανέφεραν ότι θα κάνουν νέα βήματα για την αναγνώριση.
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα επανεξετάσουν το προσχέδιο. «Είπαν ότι θα απαντήσουν το συντομότερο δυνατό, αλλά εμείς τους δώσαμε έναν επιπλέον μήνα. Ως τδβκ, τους λέμε ξεκάθαρα 'κοιτάξτε, δεν είναι η ε/κ κυβέρνηση που θα εγκρίνει την αποστολή σας στην τδβκ, είμαστε εμείς. Ήμασταν φιλόξενοι όλα αυτά τα χρόνια, το επιτρέψαμε, αλλά τώρα τελείωσε. Ακόμα κι αν η απάντηση είναι αρνητική, δεν θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε τα βήματα που πρέπει. Μετά το 1974, ζούμε με τη ασφάλεια του τουρκικού στρατού, εάν οι στρατιωτικοί του ΟΗΕ εγκαταλείψουν την τδβκ, θα φύγουν».
Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με είδηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον Εκπρόσωπο Τύπου της UNFICYP, Αλίμ Σιντίκ, θέτοντας ενώπιον του τις δηλώσεις του ψευδοϋπουργού.
Αντί, ο αξιωματούχος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, να απορρίψει αμέσως και χωρίς ενδοιασμούς την αξίωση του κατοχικού καθεστώτος, είπε απλώς ότι η UNFICYP δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση από τους Τουρκοκύπριους σε σχέση με το αίτημά τους για σύναψη συμφωνίας με αυτούς, αν και γνωρίζει για το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από την τ/κ πλευρά στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, όπως είπε.
"Γνωρίζουμε για το αίτημα που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στην έδρα των ΗΕ πρόσφατα, παρόλο που δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε επίσημη ειδοποίηση από αυτούς", είπε ο Σιντίκ.
Και ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για την ουσία του αιτήματος των Τ/κ, ο Σιντίκ επανέλαβε πως η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο δεν έλαβε κάποια επίσημη ειδοποίηση από την τ/κ πλευρά για αυτό το θέμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί επί της ουσίας να σχολιάσει το τι αναφέρουν οι Τ/κ.
Αυτή η μη - ξεκάθαρη απάντηση, προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:
«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων στον Τουρκοκυπριακό Τύπο αναφορικά με το διαφαινόμενο τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την UNFICYP, το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:
Η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο καθορίζεται από τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτά η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει τη συγκατάθεση της για την ανάπτυξη και παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στο έδαφος της.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το μόνο κράτος στην Κύπρο, έχει συνάψει Συμφωνία με τον ΟΗΕ από το 1964, η οποία ρυθμίζει το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης.
Τέτοιες συμφωνίες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογράφει μόνο με κράτη, στο κυρίαρχο έδαφος των οποίων αναπτύσσει τις ειρηνευτικές του αποστολές.
Εξάλλου, το έδαφος της νεκρής ζώνης δεν αποτελεί ουδέτερη περιοχή, αλλά έδαφος που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και για να διευκολύνει την άσκηση των όρων εντολής της.
Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση».
Και η λεπτομερής παράθεση των ιστορικών γεγονότων και ειδικά η τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας, είναι ενδεικτική της ενόχλησης της κυβέρνησης για την ποντιοπιλατική απάντηση της UNFICYP. Όμως η ενόχληση δεν μένει στη Λευκωσία, αλλά απευθύνεται και στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ, εφόσον η Γραμματεία δεν απέρριψε επίσης αμέσως την παράνομη τουρκική αξίωση.