Τα πιο "φάλτσα" σημεία της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την UNFICYP

12.01.2023

Εκεί όπου ο Γκουτέρεζ δεν τηρεί απλώς ίσες αποστάσεις


Υπάρχουν και χειρότερα από την απαράδεκτη φιλοσοφία της τήρησης ίσως αποστάσεων από τον ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του για την Ειρηνευτική Δύναμη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τετάρτης ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

1. Από που ως που ο ΓΓ του ΟΗΕ να καλεί "τις δύο πλευρές να συνεργαστούν και να κινητοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της πηγής του προβλήματος για να συζητηθεί το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης μέσα από συναντήσεις που διευκολύνουν οι επιτόπιες αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και με τεχνική εμπειρογνωμοσύνη από τον εκπρόσωπο του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών"; Το ζήτημα της μετανάστευσης μπορεί να συζητηθεί μόνο μεταξύ αναγνωρισμένων κρατικών καιο νομικών οντοτήτων και όχι μεταξύ ενός κράτους και ενός ψευδοκράτους. Και φυσικά, το μεταναστευτικό δεν είναι σε καμία περίπτωση δικοινοτικό θέμα, για να συνεργαστούν οι δύο "πλευρές" έτσι ώστε να το αντιμετωπίσουν. Επίσης, ο κ. Γκουτέρεζ δεν αναφέρει πουθενά τον υπεύθυνο για τον υβριδικό πόλεμο με όπλο τους μετανάστες, που είναι, όπως είναι πολύ καλά γνωστό σε όλη τη διεθνή κοινότητα, η Τουρκία.

2. Καταγράφεται ότι στις 19 Σεπτεμβρίου, τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία παρουσίασε στη Γραμματεία ένα σχέδιο εγγράφου πλαισίου με στόχο "την επισημοποίηση της σχέση μεταξύ της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των τουρκοκυπριακών αρχών", αλλά η εν λόγω παράνομη αξίωση, που παραβιάζει σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείαες, δεν έχει απορριφθεί ακόμα από την Γραμματεία.

3. Πως μπορεί ο δήθεν θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου, να θεωρεί επικίνδυνη στρατιωτικοποίηση των γραμμών κατάπαυσης του πυρός την ανέγερση από την Εθνική Φρουρά 65 νέων «μη εξουσιοδοτημένων προκατασκευασμένων πυροβολείων από σκυρόδεμα» κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, όταν είναι γνωστό εδώ και 48 χρόνια πως η Εθνική Φρουρά λειτουργεί αποτρεπτικά και αμυντικά, έναντι σε ένα πολύ μεγάλο και εξοπλισμένιο στρατό κατοχής;

4. Πως είναι δυνατόν ο ΓΓ του ΟΗΕ να επιρρίπτει ευθύνες, εμμέσως πλην σαφώς, στην Κυπριακή Δημοκρατίας, επειδή, όπως αναφέρει, "μετά την ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για σημαντική αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της, η τουρκοκυπριακή ηγεσία δήλωσε ότι οι εξοπλιστικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θα παραμείνουν χωρίς απάντηση"; Δηλαδή, η Τουρκία μπορεί να αναπτύσσει εξοπλιστικά προγράμματα και την στρατιωτική της βιομηχανία και να καθιστά την κατεχόμενη Κύπρο άκρατα στρατιωτικοποιημένη, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό.

 

Επιστροφή