Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Σπίτι της Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τη στήριξη του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος, σε μια ακόμα συνέργεια, με κοινό στόχο την προβολή της Κύπρου, της ιστορίας της, της πνευματικής και επιστημονικής παραγωγής και του πολιτισμού της, μέσω πολιτιστικών και μορφωτικών δράσεων.
Η μονογραφία του Δεληγιαννάκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντάσσεται στη σειρά «Texts and Studies in the History of Cyprus» (no. 90).
Το βιβλίο έχει ως θεματική τη συνύπαρξη Χριστιανών, Εθνικών και Εβραίων στη Ρωμαϊκή Κύπρο κατά την εποχή της όψιμης αρχαιότητας, με χρονική αφετηρία τη βασιλεία του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305) και με κατάληξη την απονομή του καθεστώτος του αυτοκέφαλου στην Εκκλησία της Κύπρου το 431.
Αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη εποχή, μολονότι δεν έχει μελετηθεί στον ίδιο βαθμό όσο οι κατοπινοί αιώνες, υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση της πολιτισμικής ταυτότητας της Κύπρου κατά την όψιμη αρχαιότητα. Η εποχή χαρακτηρίζεται από συνέχεια με το ρωμαϊκό παρελθόν του νησιού, από θρησκευτικό πλουραλισμό και την εξάπλωση του χριστιανισμού.
Για το βιβλίο μίλησαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ρωμαϊκής Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαρία Καντηρέα, η Επίκουρη Καθηγήτρια Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης Ελένη Φάσσα και ο συγγραφέας, οι οποίοι απάντησαν και σε ερωτήσεις του ακροατηρίου.