Πήγε βόλτα την Κυριακή, με τη σύζυγο του, στην παλιά Λευκωσία, την εντός των τειχών πόλη, ο γηραιός κύριος, για να εκμεταλλευτεί την καλοκαιρία του κυπριακού φθινοπώρου και την δροσιά, που έχει πάρει τη θέση των μέχρι πρόσφατα πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Η διαδρομή, η κλασική. Λήδρας, Ονασαγόρου, οι παράπλευροι δρόμοι, ακόμα και λίγο παραπέρα στην περιοχή πέριξ του νέου δημαρχείου και του νέου καθεδρικού ναού.
Καφεδάκι, παγωτό, οι γνωστές απολαύσεις στην κυριακάτικη ατζέντα.
Και την επόμενη ημέρα, στο καφενείο της γειτονιάς, να διηγείται στους άλλους συνταξιούχους θαμώνες, ότι είχε μείνει έκπληκτος από τον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών που κινούνταν στην παλιά Λευκωσία την Κυριακή.
«Λογικό» του είπε ένας άλλος. Είναι οι εργαζόμενοι και κυρίως οι οικιακές βοηθοί, που έχουν το ρεπό τους την Κυριακή και πάνε καμιά βόλτα», πρόσθεσε.
«Και όμως», του απάντησε ο γηραιός κύριος, «πολύ λίγες κοπέλες από τις συγκεκριμένες χώρες, που κατά κύριο λόγο εργάζονται ως οικιακές βοηθοί, είδα. Οι περισσότερες ήταν έγχρωμες, Αφρικανές και οι πλείστες αυτών εγκυμονούσαν».
«Και πολλοί Αφρικανοί», πρόσθεσε ο γηραιός κύριος, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι δεν έχει καμία ρατσιστική διάθεση απέναντι στους έγχρωμους από την Αφρική, αλλά κάτι του έκανε πολύ άσχημη εντύπωση.
Και εξήγησε ότι αυτό που εννοούσε ήταν ότι το βλέμμα αυτών των ανθρώπων, όταν τύγχανε κάποιος να τους δει, να πέσει το βλέμμα του πάνω τους, ήταν απαξιωτικό και επιθετικό. «Ωσάν και να μας κάνουν χάρη που τους φιλοξενούμε», είπε ο γηραιός κύριος.
Και δυστυχώς, έχει δίκαιο. Οι άνθρωποι από την Αφρική, όχι όλοι φυσικά και όχι εκείνοι που έρχονται με κάποιο τρόπο, για να δουλέψουν και να ζήσουν στην Κύπρο, εκδηλώνουν μια στάση έναντι των ντόπιων, λες και είναι έτοιμοι για καυγά, επειδή ο ασήμαντος ντόπιος ενόχλησε με την παρουσία του την αυτού εξοχότητα τον φύλαρχο.
Και αν τύχει και ο ντόπιος ζητήσει εξηγήσεις για το απαξιωτικό βλέμμα, μπορεί και να στηθεί καυγάς στο λεπτό. Και δεν είναι μόνο οι ντόπιοι που είναι στο στόχαστρο των Αφρικανών, αλλά και άλλες εθνικότητες, που βρέθηκαν στην Κύπρο.
Έλεγαν κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες, πως σε κάποια ουρά για επίδομα, Αφρικανοί τσακώθηκαν μεταξύ τους και έβγαλαν μαχαίρια.
ΟΙ αρχές ανησυχούν πως ο υπόκοσμος, θα «αξιοποιήσει» αλλοδαπούς που η ίδια η ζωή δεν τους έμαθε να σέβονται τη ζωή, για να τους καταστήσει εκτελεστικά όργανα των αποφάσεων του. «Φθηνοί και αδίστακτοι», έλεγε ένας που ξέρει, μπορεί να είναι αλλοδαποί που «εργοδοτούνται» από τον υπόκοσμο.
Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη.
Και όπως είπε, επίσης κάποιος που ξέρει, ο μεγάλος φόβος είναι να μην βρεθεί ένας θερμοκέφαλος, ένας απελπισμένος ή ένας προβοκάτορας και να προκαλέσει επεισόδιο, ακόμα και θάνατο.
Και τότε θα ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου.
Γιώργος Γεωργίου
Δημοσιογράφος